Margareta Ferek Petrić

Muzički biennale Zagreb dobio novu umjetničku voditeljicu

Hina

Pixabay.com

Pixabay.comSkupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja (HDS) izabrala je Margaretu Ferek Petrić za umjetničku voditeljicu Muzičkog biennala Zagreb (MBZ), čiji se mandat odnosti na biennalska izdanja 2021. i 2023. godine, priopćeno je u četvrtak iz HDS-a.


HDS je raspisao natječaj za umjetničkog voditelja MBZ-a nakon što je ravnatelj Krešimir Seletković podnio ostavku, a na natječaj se prijavilo pet kandidata s prijedlozima programa.


»Na sjednici održanoj u srijedu, zaključeno je da je prijedlog Margarete Ferek Petrić najpotpuniji i najkvalitetniji, temeljem čega je odabrana za voditeljicu«, ističu iz HDS-a.
Mandat Ferek Petrić odnosi se na biennalska izdanja 2021. i 2023., i tako će imati priliku definirati program festivala na kojem će se proslaviti njegov 60-godišnji jubilej.


Margareta Ferek Petrić rođena je 1982. godine u Zagrebu, obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Peter Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbi za kazalište i za jazz orkestre. Njene kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta.


Surađivala je, izmedu ostalog, s Muzičkim biennalom Zagreb, Donaufestival Strudengau, Tribinom u Opatiji, umjetničkim kolektivom SNIM, ansamblima Die Reihe, Reconsil, Platypus, Kontrapunkte, TENM, Klingekunst, Chromoson, Koehne kvartet, Papandopulo kvartet, Trio GIG i drugima.


Glazba joj je objavljena na diskografskim izdanjima Decca Recordsa i Croatiae Records.


Glazbene ideje Margarete Ferek Petrić odlikuju se različitim aspektima: ironičnim tretiranjem glazbenih estetika iz prošlosti, igrom novih eksperimentalnih instrumentalnih tehnika, živim ritmičkim kretnjama i balkanskim melosom, metaforičkim fragmentiranjem drugih umjetničkih oblika kroz zvuk sa ciljem postizanja auditivne raznolikosti, te mentalne slobode i poruke humanizma kroz glazbu, ističu iz HDS-a.


Muzički biennale Zagreb jedan je od najznačajnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu. Utemeljio ga je 1961. godine Milko Kelemen, a nakon njega vodili su ga skladatelji Igor Kuljerić, Stanko Horvat, Ivo Josipović, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković.