Natjecanje u Hullu

Zbor KUD Učka osvojio srebro u Velikoj Britaniji

Igor Vlajnić

Simpatične majice s natpisom »uŠČka«

Simpatične majice s natpisom »uŠČka«

U konkurenciji od ukupno 27 nastupajućih zborova naš Ženski zbor KUD Učka Matulji osvojio je 19,44 boda u kategoriji P te 19,75 bodova u kategoriji B2, što su ujedno i srebrne plakete



 


HULL – KUD Učka osvojio je srebro na međunarodnom zborskom natjecanju. Ženski zbor KUD-a Učka Matulji uputio se ovih dana u grad Hull u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi bio sudionik Međunarodnog natjecanja zborova Hull 2023. koje se održavalo od 27. travnja do 1. svibnja. Organizator natjecanja je poznata umjetnička organizacija Interkultur koja već više od trideset godina održava festivale, smotre i natjecanja u raznim gradovima diljem svijeta.


Grad punim imenom Kingston upon Hull smjestio se na istočnoj obali Engleske, odnosno na ušću rijeke Hull i jedini je veći i značajniji obalni grad regije Yorkshire. S populacijom od oko 300.000 stanovnika odlikuje se bogatom poviješću, brojnim znamenitostima i gastronomskom ponudom. Dom je to i jednog od najljepših svjetskih akvarija The Deep s više od 5.000 životinjskih jedinki, a u umjetničkom smislu i brojnih muzeja, galerija i glazbenih organizacija poput pjevačkih zborova.


Repertoar




Natjecanje je započelo svečanom ceremonijom otvaranja u četvrtak 27. travnja na kojoj su nastupili svi zborovi sudionici s nekoliko skladbi, a naš zbor Učka predstavio se skladbama Žažara R. Pilepića (arr. Saša Matovina) i Pred starim majkama E. Cossetta. Zborovi i vokalni sastavi mogu se natjecati u više kategorija ovisno o zahtjevnosti skladbi i vrstama glasova (mješoviti, muški, ženski, dječji), odnosno ovisno o repertoaru jer se u posebnim kategorijama nalaze repertoari Musica Sacra a cappella ili Pop, Jazz & Gospel. Zbor iz Matulja svoj prvi nastup održao je u večernjim satima u petak i to u kategoriji P (Pop, Jazz, Gospel) sa sljedećim repertoarom: Tradicijska duhovna skladba Good News, poznata skladba grupe ABBA One of us skladatelja B. Anderssona i B. Ulvaeusa u aranžmanu Saše Matovine te poznata talijanska skladba Con te partiro F. Sartorija.


Učkarice su nastupile na čelu s voditeljem Sašom Matovinom


Već sutra prijepodne uslijedilo je natjecanje u kategoriji B2 (Zborovi jednakih glasova, razina II), a program je uključivao renesansnu skladbu Duo Seraphim T. L. da Victorije, Pod Učkun kućice bele I. M. Ronjgova i Jabberwocky R. Jeffersa.


Prijateljski koncerti


Prosudbena komisija u sastavu Johan Rooze (Nizozemska), Matthew Wright (Ujedinjeno Kraljevstvo), Michael Dawson (Irska), Paul Mealor (Wales), Tove Ramlo-Ystad (Norveška), Karmina Šilec (Slovenija) i Sanna Valvanne (Finska) imao je težak zadatak ocijeniti zborove pristigle iz Turske, Austrije, Južne Afrike, Litve, Velike Britanije, Finske, Grčke i Hrvatske. Neki članovi komisije održali su i radionice, a otvorenu probu održao je i domaći zbor The Barnsley Youth Choir.


Osim ceremonija otvaranja i zatvaranja natjecanja te natjecateljskih nastupa, bila je ovo prilika da se održe i brojni prijateljski koncerti na različitim lokacijama u širem dijelu Hulla, pa su naše Učkarice u subotu navečer nastupile s prijateljskim zborovima G Choir i The Dales Community Pop Choir, oba iz Velike Britanije.


U konkurenciji od ukupno 27 nastupajućih zborova naš Ženski zbor KUD Učka Matulji osvojio je 19,44 boda u kategoriji P te 19,75 bodova u kategoriji B2, što su ujedno i srebrne plakete. Učkaricama, na čelu s voditeljem Sašom Matovinom, iskreno čestitamo kako na nastupu i osvojenim nagradama, tako i na promociji našeg kraja i skorog nastupa grupe Let 3 u obližnjem Liverpoolu i to simpatičnim majicama s natpisom »uŠČka«.