Nagrada "Vanja Drach"

Završen 27. Festival glumca: Najbolja predstava “Ja od jutra nisam stao“, najbolji glumci Vladimir Andrić i Goran Grgić

Hina

foto: kazalistekerempuh.hr

foto: kazalistekerempuh.hr

Dodjelom nagrada za najbolja glumačka ostvarenja i predstavu u cjelini tako je u Gradskom muzeju u Vukovaru svečano zatvoren 27. Festival glumca...



VUKOVAR – Nagradu “Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem Festivalu glumca odnijela je predstava “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, a taj je festival i završio u nedjelju dodjelom nagrada.


Dodjelom nagrada za najbolja glumačka ostvarenja i predstavu u cjelini tako je u Gradskom muzeju u Vukovaru svečano zatvoren 27. Festival glumca na kojem je od 5. do 13. rujna odigrano ukupno 14 predstava prošlogodišnje kazališne produkcije od koji je 13 bilo u konkurenciji za nagrade.


Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu dodijeljena je Lindi Begonji za ulogu Čistačice u predstavi “Cabaret preko veze” autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” i Kazališta “Moruzgva” iz Zagreba. Istu nagradu ponijela je i Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi “Domaši” koje je i autorica i redateljica, a koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije iz Splita.


Nagrade za najboljeg glumca




Nagradom Fabijan Šovagović“ za najboljega glumca nagrađeni su i Vladimir Andrić za ulogu u predstavi Ivane Šojat “Štajga” u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji vinkovačkoga Gradskog kazališta “Joza Ivakić”, kao i Goran Grgić za ulogu Waltera u predstavi „Dekorater“ Donalda Churchilla, u režiji Nine Kleflin i produkciji zagrebačkog kazališta „Lectirum“.


Nagradu “Ivo Fitzi” za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina života ponio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu “Flex” u režiji Ivana Penovića i izvedbi „Kunst Teatra & UO Punctum“ iz Zagreba.


Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina dodijeljena je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi “Laponija” Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK Split.


Najbolje lutkarsko ostvarenje


Nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan” Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje, u režiji Paška Vukasovića i produkciji zagrebačkoga Kazališta “Mala scena”.


O nagrađenima je odlučivao Ocjenjivački sud kojega su činili glumci Branka Cvitković, Pere Eterović i Vjekoslav Janković, a odlučili su se ove godine dodijeliti posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nužiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku u Gogoljevoj predstavi „Kabanica“ čiju režiju potpisuje Vinko Radovčić, a produkciju „Drame plus““ & HNK Zadar.


Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Jošku Ševi, akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.


Također, Festivalsko vijeće dodijelilo je i nagradu “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću koji je i dugogodišnji pokrovitelj festivala, a kojem je pripala čast i zatvoriti ovogodišnji Festival glumca.


Veliko zanimanje publike


Festival glumca, podnaslovljen kao festival monodrame i komorne scene, redovito se održava u svibnju u nizu gradova pa i općinskih središta Vukovarsko-srijemske županije, ali zbog pandemije korona virusa bio je odgođen za rujan.


Izvedbu predstava odigranih tijekom 27. Festivala glumca obilježile su protuepidemiološke mjere, ali kako je istaknuto, umjetnička kreacija glumačkih ostvarenja ničim nije bila limitirana pa je i za ovogodišnje festivalsko izdanje vladalo veliko zanimanje publike.


Grad domaćin ovogodišnje kazališne manifestacije bio je Vukovar, glumac domaćin Niko Pavlovič, a odabir predstava koje su sudjelovale na ovogodišnjem festivalu obavio je festivalski izbornik Nedim Prohić.


27. Festival glumca organizirali su i producirali Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Umjetnička organizacija “Asser Savus”, a pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska gospodarska komora te vukovarsko-srijemski gradovi Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok i Otok.