Pinhole fotografjie

Virtualna galerija Omnibus predstavlja genijalnu izložbu Matee Smolčić Senčar

S.M.

Foto: Matea Smolčić Senčar

Foto: Matea Smolčić Senčar

Mistične fotografije raznih likova, među kojima su Luka Nižetić i Slavko Sobin, uvode u svijet nadrealnog

U vrijeme restrikcija svih društvenih okupljanja i socijalnih kontakata, prednosti tehnologije više nego ikada dolaze do izražaja. Zahvaljujući tehnološkim dosezima, u mogućnosti smo biti zajedno iako udaljeni, prisustvovati raznim događajima iz udobnosti vlastitog doma, čak i putovati bez da prijeđemo kućni prag.


Ulazak u ovu paralelnu stvarnost omogućila nam je tehnologija u ruhu VR gadgeta ili virtualne stvarnosti.


Foto: Matea Smolčić Senčar


Virtualna stvarnost pomiče granice i u umjetnosti, ostavljajući trag kao moćan alat s kojim kao da ulazimo u neki drugi svijet, koristeći ga za promidžbu i distribuciju sadržaja na ekskluzivan način. Izložba fotografija „Pinhole – Portreti“ Matee Smolčić Senčar jedna je od onih izložbi koja je iskoristila prednosti virtualne stvarnosti, kako bi svima približila umjetnost te uveselila i nadahnula. Izložba fotografija  premijerno je prikazana u Londonu 2017.godine, nakon čega seli u Split, Zagreb i Beograd, a sada će biti predstavljena i u virtualnoj Galeriji Omnibus, osmišljenoj i postavljenoj od strane kreativnog dvojca, Siniše Uštulice i Igora Šelera. Sam doživljaj virtualne izložbe oplemeniti će i glazba talentiranog mladog pijanista Zvjezdana Ružića.


Foto: Matea Smolčić Senčar


 Ovoga puta ulaznice vam neće biti potrebne, sve što je potrebno je neki od elektroničkih uređaja spojen na Internet, poput računala ili pametnog telefona, sa ili bez dodatne opreme u vidu VR naočala.


Ova izložba nešto je drugačija od ostalih, a glavni razlog tomu su pinhole fotografije,  snimljene pomoću camera obscure tehnike. Ono što oku u stvarnom svijetu nije vidljivo i teško je za interpretirati, uz pomoć ove tehnike dolazi u formi fotografije, dobivene manipulacijom propuštanja svijetla na negativ i pozicioniranjem aktera na fotografiji. Matea na fotografijama jača vezu između protagonista i njegove okoline preklapajući ih, ali i preklapajući protagonista sa samim sobom.


Foto: Matea Smolčić Senčar


Na taj način pridodaje se mističnom i nadrealnom dojmu ovih crno-bijelih fotografija. Ovi pinhole portreti promatrača tjeraju na razmišljanje, na traženje značenja između vanjskog i unutarnjeg života pojedinca tj. na traženje značenja između onoga što pokazujemo svijetu, a što u stvarnosti osjećamo. Sama autorica kaže da nalazi ovaj način fotografiranja iznimno zanimljivim, prvenstveno radi njegove unikatnosti i različitosti od ostalih načina fotografiranja.


Ova jedinstvena izložba biti će dostupna cijeli prosinac, a obzirom da je izložba prodajnog karaktera, sve ono što vidite u virtualnoj stvarnosti može postati vaše u ‘pravoj’ stvarnosti.


Uđite u svijet virtualne stvarnosti te pogledajte sva djela ove talentirane umjetnice na linku:  https://omnibusww.com/