Riječki sajam knjiga

Uskoro počinje jedno od jačih izdanja Vriska

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ono što u programskom smislu svakako plijeni pozornost, osim centralno istaknutog programa i teme sajma »Rijeka poezije«, gostovanje je marokansko-francuskog pjesnika Abdellatifa Laabija, jednog od doista najvećih živućih pjesnika



Poezija se slabo kupuje, poezija se slabo i čita, dojam je većine onih koji se bave knjigom, no zato joj ne nedostaje promotora u našem domaćem knjižnom svijetu. Na sreću.


I na stranu digitalne platforme koje populariziraju čitanje poezije, što god o tome mislili oni koji sve to pripisuju fastfood-kulturi, ključ je u mainstream manifestacijama koje poeziji daju iznimno vidljivo, ako ne i najvidljivije mjesto.


Prvo je to bio Sa(n)jam knjige u Istri, koji je svoje prvo proljetno izdanje posvetio poeziji, a onda je to isto učinio i riječki Vrisak, sve sadržajniji i bogatiji VBZ-ov riječki sajam knjiga i festival autora, čiji će se festivalski dio održati od 12. do 19. rujna.




Konferencija za novinare u Dnevnom boravku otkrila je i konačan izgled programa, prema kojemu se može bez zadrške reći: bit će to jedno od jačih izdanja Sajma u njegovoj povijesti.


I unatoč pandemijskim ograničenjima, kako je to rekao direktor Sajma i glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina, ovogodišnje 14. izdanje sajma imat će više od 40 događanja, uz gostovanje više od 60 pisaca i ljudi od knjige u pretežnim događanjima uživo.


Laabi u Rijeci


Ono što u programskom smislu svakako plijeni pozornost, osim centralno istaknutog programa i teme sajma »Rijeka poezije«, gostovanje je marokansko-francuskog pjesnika Abdellatifa Laabija, jednog od doista najvećih živućih pjesnika, dobitnika pjesničkog Goncourta, ali i autora koji već desetljećima uspješno miri (politički) aktivizam i pisanje (poezije).


Laabiju je upravo VBZ bio objavio knjigu izabrane poezije »Stablo pjesama«, pa se publika može na pravi način upoznati s ovim iznimnim pjesnikom. U okolnostima u kojima živimo gotovo je nevjerojatno da će to moći učiniti i uživo, s obzirom na to da su nam organizatori potvrdili da Laabi definitivno stiže u Rijeku.


A nastupa već drugi dan Sajma, u ponedjeljak 13. rujna u Exportdrvu u 19 sati, gdje će s njim razgovorati Marko Pogačar i prevoditeljica Lea Kovacs.


I inače će Exportdrvo biti centralna točka sajma, najviše zbog toga što veličinom odgovara protuepidemijskim mjerama, kako je to istaknuo Glamuzina, iako će se otvorenje održati na sada već klasičnom mjestu – u Guvernerovoj palači – gdje će u nedjelju u 19.30 sati početi i svečana dodjela VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.


Kao gošća na presici stoga je bila i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić-Štivić, koja se nostalgično prisjetila njoj najdražeg Vriska, onog iz 2019., kada je njegovo centralno mjesto bio Guver.


Balkan express


Poezija se ne iscrpljuje na Laabiju, dapače, tijekom Sajma bit će predstavljeno desetak pjesničkih knjiga, a u Rijeci će se pokazati pjesnici u rasponu od Mile Stojića, Andrijane Kos Lajtman, Damira Radića, Mladena Blaževića, Marka Tomaša, Željke Horvat Čeč, Davora Mandića pa do Lukasa Nole. Poezije će biti i u autobusima, gdje će putnici moći čitati odabrane pjesme gostujućih autora.


Osim poezije, jak je i programski pravac Balkan express, u kojem će gostovati Damir Uzunović, Dragan Velikić, Semezdin Mehmedinović, Aleksandar Prokopiev i Ognjen Spahić, a publika će imati priliku programski se susresti i s Vedranom Rudan, Velidom Đekićem, Tatjanom Gromačom, Zoranom Ferićem, Ivicom Đikićem, Ivanom Bodrožić, Zoranom Žmirićem, Rajkom Grlićem, Ripperom, Fridom Šarar i drugima.


O dječjem programu govorio je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, najavivši prvi pravi fizički prorgram u Dječjoj kući od njena otvorenja u ožujku. Od 15. do 17. rujna najmlađi čitatelji moći će pohađati radionicu i sudjelovati u razgovorima s Ladom Franić i Zoranom Ferićem, koji se okušao i u pisanju za djecu.


VBZ će tijekom Vriska otvoriti i svoju novu, drugu knjižaru u Rijeci – onu u Palači šećera. Otvorenje je zakazano u ponedjeljak 13. rujna u 11 sati.


Iako će 14. izdanje Vriska biti uglavnom uživo, Lidija Krvarić potvrdila je i da će sva događanja biti moguće pogledati u live streamu na YT-stranicama VBZ-a i na portalu Moja Rijeka.