Doba moći Rijeke 2020

Umjetnički projekt Andreje Kulunčić na Golom otoku: Infotable na lokalitetima ženskog logora

Kim Cuculić

Goli otok

Goli otok

Riječ je o projektu »Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete«GOLI OTOK/SVETI GRGUR  Nakon 64 godine od raspuštanja golootočkog logora za političke zatvorenice, postavljene su infotable o ustroju i povijesti logora unutar umjetničkog projekta Andreje Kulunčić »Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete«, koji je sastavni dio programa Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Table su postavljene na Golom otoku i na obližnjem Svetom Grguru, gdje se naizmjenično od 1950. do 1956. nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom. Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima.


Žensko stradanje


S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora. Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se unutar umjetničke prostorne intervencije željelo obilježiti, ukazati na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove, kao i tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.
Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok »Ante Zemljar« i udruge MAPA, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima istom u Jugoslaviji početkom hladnog rata.


Sveti Grgur

Sveti Grgur
 


Prostor dehumanizacije


Cilj projekta je, kroz istraživanje i uspostavljanje ženske memorije traumatične prošlosti te kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju i niz radionica, otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije.Za postavljanje tabli na lokalitetima zaslužni su Silvester Ninić, koji je ujedno zaslužan i za klesanje svjedočanstva, zatim Darko Bavoljak koji je odradio i poslove logistike te Ivo Martinović. Fotodokumentacija je djelo Ive Martinovića i Andreje Kulunčić, a produkciju projekta »Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete« potpisuju udruga Goli otok »Ante Zemljar«, Darko Bavoljak i udruga MAPA te Maja Marković. Projekt je financiran sredstvima Zaklade »Kultura nova«, RIJEKE 2020, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.