Četvrto izdanje

Festival queera i feminizma: U Rijeci počinje četvrta Smoqua

Kim Cuculić

Foto: DAVID BRANDT

Foto: DAVID BRANDT

Festival okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja



RIJEKA – Od 15. do 17. listopada, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Rijeci će biti održan 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, kojim ujedno Lezbijska organizacija Rijeka LORI obilježava 20. rođendan. Smoqua, unatoč okolnostima, ove godine (uživo i/ili putem online platformi) okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva.


Posjetitelje na nekoliko riječkih lokacija očekuju izložbe, panel-rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji, kroz razmjenu znanja i iskustava.


Queer tango


Festival u četvrtak 15. listopada u 14 sati otvara Queer tango na Korzu, ispred vijećnice Grada Rijeke. U 15 sati slijedi otvorenje aktivističke izložbe »20 godina LORI« u izlozima vijećnice, a izložbu dizajnira riječka umjetnica Nika Rukavina. U 17 sati u vijećnici počinje panel-rasprava »Ljudska prava LGBT osoba u Europi i Hrvatskoj«. Program se u 19 sati nastavlja u »Palachu«, gdje će biti predstavljen projekt »AIDS – prema istinitoj priči« Vladimira Čajkovca.




Analizirajući načine vizualne reprezentacije HIV-a/AIDS-a, Čajkovac ih nastoji staviti u relaciju s današnjim vizualnim jezikom pandemije COVIDA-19.


Prezentacija istraživanja donijet će dokumentaciju istraživanja i izložbe »AIDS – prema istinitoj priči« otvorene 2015. u Njemačkom muzeju higijene u Dresdenu, koji posjeduje najveću zbirku HIV/AIDS plakata u svijetu. Bit će predstavljen istraživački projekt povjesničara umjetnosti i kustosa Vladimira Čajkovca. U 20 sati se u Galeriji SKC otvara izložba »Pandemija – prema istinitoj priči« V. Čajkovca. U 21 sat u »Palachu« nastupa zbor »OzloglaŽene«.


Hod pijuna


U petak 16. listopada na programu su razgovor o (queer) ženama u vizualnoj industriji, »Igre bez granica« Antonije Pindulić, radionica izrade aktivističkog nakita, feministička šetnja Rijekom, radionica održivog financiranje za feminističku stvarnost i prezentacija projekta »In Plain Sight, Cassils«, a izdvojimo u 19 sati »Hod pijuna«, predstavljanje umjetničko-aktivističkog performansa u Galeriji SKC. Pitanje otežavanja pristupa uslugama javnog zdravstva aktualizira se kroz projekt »Hod pijuna«. Riječ o grupnoj akciji i javnom aktivističko-umjetničkom performansu na kojem su sudjelovale Građanke i građani Rijeke i kroz koji se zagovaralo postavljanje jasnog zakonskog okvira koji regulira slobodni pristup medicinski potpomognutom prekidu trudnoće.


U subotu 17. listopada će se u »Palachu« od 11 do 15 sati odvijati radionica »Recept za otpor: taktike i principi za kreativne forme protesta«. Slijedi radionica o seks-igračkama, a u 19 sati u Klubu Crkva počinje Queer-UP! Party. U 20 sati nastupa drag umjetnica Eve Is Sick of Adam iz Bruxellesa.


Festival Smoqua od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. Posjetitelji i posjetiteljice moći će pratiti live javljanje putem Zoom platforme. Događaje će biti moguće pratiti i putem live streaminga na FB stranicama Udruge LORI, PaRitera i GSG-a.