Anto Magzan

U galeriji Kranjčar održana prekrasna izložba lepoglavske čipke

P. N.

Foto: Press

Foto: Press

Stvaranju izložbe doprinijela je i Zadruga lepoglavske čipke, koja se zalaže za nastavak i održivost tradicije.



U Galeriji Kranjčar u Zagrebu predstavljena je izložbu fotografija o procesu stvaranja Lepoglavske čipke, koje je autor, priznati i nagrađivani fotograf Anto Magzan snimio pametnim telefonom iz najnovije Xiaomi 13T serije.


Profesionalni fotograf i umjetnik Ante Magzan je kroz 13 vrhunskih, zrcalno jasnih fotografija prenio posvećenost i emociju u složenom procesu izrade Lepoglavske čipke, hrvatskog fenomena i zaštićene svjetske nematerijalne baštine na UNESCO listi od 2009.


Stvaranju izložbe doprinijela je i Zadruga lepoglavske čipke, koja se od osnivanja 2003. na inicijativu Grada Lepoglave zalaže za nastavak i održivost tradicije lepoglavske čipke, za što je dobila i mnoge domaće i međunarodne nagrade.




Predsjednica zadruge Karmen Šoštarić na predstavljanju izložbe fotografija naglasila je da je to odlična dodatna i moderna promocija umijeća stvaranja Lepoglavske čipke i ujedno i hrvatskog fenomena na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.


„Čipka se izrađuje na području Lepoglave još od 14. stoljeća i veže se počecima za Pavlinski samostan koji je tada bio izvor kulturnog života i napretka. Riječ je o čipki na batiće ili klepanoj čipki, a umijeće klepanja prenosilo se s koljena na koljeno i tako se ta tradicija njegovala i sačuvala do danas.


Posebnost pri izradi čipke je da se koristi dedek ili ded – jastuk valjkastog oblika, bateki – drvena vretenca, muštra – predložak čipke, gumbašnice ili pribadače i heknadlin – igla na kukicu, dok se osnovni princip izrade čipke svodi na ispreplitanje niti pomoću batića u vidu osnove i potke, a vještim prebacivanjem batića popunjavaju se iscrtani ornamenti”, rekla je Šoštarić.