25 godina rada

U Galeriji Kortil otvorena izložba “Teorija i praksa: Prostor”

Katarina Bošnjak

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Tema ovogodišnjeg izdanja projekta preispitivat će načine na koje umjetničko djelo može predstavljati i interpretirati prostor unutar umjetničkog rada



RIJEKA – U Galeriji Kortil u ponedjeljak je otvorena još jedna u nizu obljetničkih izložbi u povodu 25 godina rada Galerije – »Teorija i praksa: Prostor«, čiji su autori studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a kustosica povjesničarka umjetnosti Katarina Podobnik.


»Teorija i praksa« je projekt pri APURI-ju koji povezivanjem nastavnoga gradiva redovnih i izbornih kolegija studijskog programa APURI-ja sa zadanom temom iz područja teorije i povijesti umjetnosti istražuje, objašnjava i demonstrira određeni likovni problem ili pojam. Tema ovogodišnjeg izdanja projekta preispitivat će načine na koje umjetničko djelo može predstavljati i interpretirati prostor unutar dvodimenzionalnog umjetničkog rada i kako prostor, kao fizička tojest materijalna jedinica, determinira umjetničko djelo.


Foto galerija: Galarija Kortil: "Teorija i praksa: Prostor" Foto: Ana Križanec


– Suradnja s Akademijom je Galeriji Kortil izuzetno važna i jedan od naših tzv. strateških ciljeva je otvorenost prema mladim autorima i pružanje mogućnosti tim istim autorima da istupe u javnost kroz naše izložbe u Galeriji Kortil – kazala je voditeljica galerije Jolanda Todorović.




Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja, a do tada će se održati i dvije radionice pod vodstvom studenata: radionica izrade knjige umjetnika u grafičkim tehnikama »Savršeni prostor« te »Izvedba koja se dira«, radionica izrade izvedbenih skulptura u suradnji s plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić Mihanović i akademskom kiparicom Marinom Bauer.


Studentica Gaia Radić održat će predavanje »Virtualnost kao umjetnički medij« na kojem će govoriti o fenomenu virtualnog prostora.