U povodu 25. obljetnice

U Galeriji Kortil otvorena retrospektiva međunarodne izložbe ex librisa Rijeka, pogledajte kako je bilo

Claudia Bošković

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Izložba ostaje otvorena do 22. studenoga, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.



RIJEKA – U povodu 25. obljetnice djelovanja Galerije Kortil, riječkoj javnosti predstavljena je izložba sabranih ex librisa, izloženih u periodu između 1997. do 2003. u sklopu četiriju međunarodnih izložaba.


– Ovo je četvrta obljetnička izložba ove godine kojom smo obilježili dvadeset i pet godina Galerije Kortil. Do sada su održane već tri izložbe, a ova je posljednja, i zapravo nas podsjeća na tu 1997. godinu kada je Galerija počela s radom. Već je prve godine jedna od izložbi bila posvećena 500. obljetnici rođenja Julija Klovića, a profesor Butković je u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom organizirao poziv na koji su se odazvali autori i grafičari iz cijelog svijeta, doznali smo od Jolande Todorović, voditeljice Galerije Kortil.


Foto galerija: Otvorenje retrospektive međunarodne izložbe Ex librisa 1997.-2003. Foto: Vedran Karuza





– Prisjećajući se tog perioda i niza uspješnih izložbi, željeli smo ove godine napraviti petu izložbu ex librisa – poslali smo pozive autorima na temu dvorišta, odnosno kortila, no, međutim bio je jako mali odaziv i onda smo odlučili napraviti retrospektivni pregled selektiranih najboljih grafika s protekle četiri međunarodne izložbe, zaključila je.


– Prva je izložba bila posvećena 500 godina od rođenja Julija Klovića, druga je bila Vijeću Europe, treća na temu »Stara Pisma«, a na kraju meni najdraži ex libris jest »Čovjek i Riba«. U njemu je najbolji tekst o ribarstvu i ribarenju Joška Božanića, sad profesora emeritusa Sveučilišta u Splitu. On je istinski znalac o ribarstvu koji je proučio sve uvale i punte otoka Visa, otkrio nam je vlasnik izložbe, Josip Butković.


Izložba ostaje otvorena do 22. studenoga, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.