Biblijske heroine

U dubrovačkoj palači Sponza otvorena izložba “One su ovdje” Dimitrija Popovića i Marka Vrdoljaka

Edita Burburan

S otvorenja izložbe

S otvorenja izložbe

Naime, Marko Vrdoljak najprije je fotografirao modele, a na isprintanim platnima Dimitrije Popović je slikarski intervenirao. Sve slike imaju zajedničku temu - biblijske heroine



U dubrovačkoj palači Sponza svečano je otvorena izložba ‘One su ovdje’, projekt renomiranog slikara Dimitrija Popovića i umjetničkog fotografa Marka Vrdoljaka u kojem s sudjelovale poznate hrvatske zvijezde.


Otvaranju izložbe prethodila je kratka plovidba iz luke Gruž do južne luke starog grada Dubrovnika koja je ujedno simbolično označila putovanje kroz vrijeme u kojem se prožimlju sadašnjost i prošlost, baš kao i na platnima dvojice autora.


Naime, Marko Vrdoljak najprije je fotografirao modele, a na isprintanim platnima Dimitrije Popović je slikarski intervenirao. Sve slike imaju zajedničku temu – biblijske heroine.




Brodom karaka plovili su autori izložbe i modeli među kojima su bile Severina, Matija Vuica, Mia Begović, Nika Fleiss Anđa Marić, Maja Bajamić, Mia Dimšić, Ana Rucner. Među uzvanicima je bio i holivudski producent Klay Shredel koji je posebno zbog ove prigode doputovao u Dubrovnik.


Nakon plovidbe u prekrasnom ambijentu palače Sponza ostvareno je suglasje teme izložbe i ambijenta ovog gotičko renesansnog zdanja. Izložbu je otvorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasivši kako je grad pod Srđom, na najljepši način ponovo vratio umjetnost u grad ljepote i slobode.


O cijelom projektu, od njegovog nastanka do svečanog otvorenja otvorenja sa dojmovima izjavama protagonista snima se i dokumentarni film čiji je redatelj Fran Juraj Prizmić.