KC Infeld

U Dobrinju otvorena vrijedna izložba: Uron u čudesne svjetove umjetnosti i zvuka

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Aktualna izložba iz zbirke Infeld omogućava produbljeni uvid u mnogostruki fundus hrvatske, austrijske, ali i međunarodne umjetnosti. Vidjeti se može stotinjak djela, radove tridesetero umjetnika – kaže dr. Yordanka Weiss, kuratorica zbirke Infeld



DOBRINJ – Kulturni centar Infeld u Dobrinju na otoku Krku već se godinama može uvrstiti u krug važnijih, ponuđenim izložbenim sadržajima najbogatijih i najzanimljivijih kulturnih središta ove regije, ali i cijele zemlje.


Spomenuta konstatacija posebno vrijedi za suvremenu umjetnost predstavljanje koje je u fokusu ovogodišnjeg izložbenog programa tog galerijskog prostora.


– Aktualna izložba iz zbirke Infeld, nazvana »New in the Infeld Collection«, omogućava produbljeni i iznenađujući uvid u mnogostruki fundus hrvatske, austrijske, ali i međunarodne umjetnosti. Vidjeti se može stotinjak djela, radove tridesetero umjetnika – otkrila nam je dr. Yordanka Weiss, kuratorica zbirke Infeld, dijelovi koje redom bivaju izlagani i javnosti predstavljani u tom i više no reprezentativnom otočnom galerijskom kompleksu.





Kompleksni uvid


Izložba izdvaja posebnosti iz kolekcije te omogućava zanimljive i neobične dijaloge među djelima. Tematske spojnice su posvećene relevantnim aspektima suvremene umjetnosti – opijenosti bojama, prirodnim krajolicima i prikazima lica. Ovdje izloženi izbor omogućava kompleksni uvid u radove poznatih umjetnica i umjetnika nabavljene posljednjih godina, a izložba se pritom posebno fokusira na djelo hrvatskog umjetnika Borisa Bućana (1947. – 2023.), otkriva nam nadalje dr. Weiss sigurna da će i ovog ljeta Dobrinj, uz ostalo i zbog postava izložbe koja je postavljena u KC Infeld, pohoditi mnogi ljubitelji umjetnosti.


Spomenuti je, naime, kao slikar i grafički dizajner kreirao plakate koji diljem svijeta slove kao uzor u toj umjetničkoj vrsti. Museum of Modern Art u New Yorku, primjerice, posjeduje tako u svojoj zbirci više Bućanovih djela, a njegovi se radovi danas izlažu širom svijeta – u Londonu (Victoria & Albert Museum, Tate Modern), u Veneciji, Šangaju, Melbourneu i Kopenhagenu, nastavlja kuratorica Infeldove zbirke, ističući i da su jedan od daljnjih akcenta ovogodišnje izložbe djela dvaju slikara bečkog fantastičnog realizma – Antona Lehmdena, pod čijim kistom nastaju krajolici poput snova te Wolfganga Huttera koji je svojim akribijskim načinom rada stvorio ciklus litografija »Tetoviranja«.


Rad Franza Janza / KC Infeld


Čudesni svjetovi


Individualac u umjetnosti je pak Bečanin Walter Schmögner (1943.), ističe nadalje u svom prigodnom predstavljanju izlagača Weiss, napominjući da iz Austrije također stižu i radovi Tone Finka. Nadalje, u okvirima cjeloljetne izložbe posjetitelji KC Infeld mogu vidjeti i djela umjetnika art bruta, kao što su Rus Bronislav Dubner i Austrijanac Franz Janz, učenik Hermanna Nitscha. Izbor djela koja će ove sezone biti predstavljana i izlagana u Dobrinju posreduje svojim asocijativnim sastavom mnogo od jedinstvenog karaktera zbirke Infeld i omogućava posjetiteljima da urone u čudesne svjetove umjetnosti i zvuka.


Glazbeni instrumenti iz kolekcije, kao što su klasične i električne gitare, violine, viole i violončela dopunjavaju izložbu. Jedan od akcenata predstavljaju instrumenti srodni lutnji kao što su hrvatska tamburica, ruska balalajka, talijanska mandolina ili pak španjolska bandurija, a čiji su primjerci također izloženi. Još jedan trzaći instrument, bendžo, kojeg su razvili zapadnoafrički robovi, stupa ondje u dijalog s drugim instrumentima i zaokružuje ovo »muzičko putovanje« koje je, po već ustaljenom običaju, također sastavnica ovogodišnjega izložbenog postava, rekla je kuratorica Weiss.


Jedan od radova Josefa Bramera / KC Infeld


Sakupljači umjetnina


Zbirka Infeld rezultat je višegodišnjeg kolekcionarskog djelovanja Petera Infelda (1942. – 2009.) i njegove majke Margarethe (1904.– 1994.), vlasnika bečke tvrtke Thomastik-Infeld, jednog od tri najvažnija proizvođača struna za glazbene instrumente na svijetu koji su još sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća počeli sakupljati umjetnine. Kao težišta danas prebogate zbirke Infeld su Bečka škola fantastičnog realizma, naivna umjetnost iz Hrvatske, Pop art, budističke meditacijske slike iz Tibeta te Art brut. Da bi ta djela postala dostupna široj javnosti, mecena Peter Infeld najprije je u gradiću Halbturnu u austrijskom Gradišću, a potom i u Dobrinju na otoku Krku dao izgraditi reprezentativne kulturne centre. Na obje lokacije do danas je održano više od 120 izložbi, uvijek uz slobodan ulaz. Spomenimo i da je nakon smrti Petera Infelda njegova udovica, Hrvatica Zdenka Infeld, nastavila dugu obiteljsku poduzetničku, ali i kolekcionarsku, pa i prezentacijsko-izlagačku djelatnost.


Izložba »New in the Infeld Collection« moći će se u dobrinjskom KC-u Infeld pogledati do 30. rujna, i to svakodnevno. Tijekom srpnja i kolovoza izložbeni će prostor svoja vrata otvorenima imati od 10 do 13 te od 18 do 22 sata, a u rujnu od 10 do 13 te od 17 do 21 sat.


Autori postava od 120 djela


Postav sačinjen od 120 slika u ulju i akrilu, crteža i glazbenih instrumenata čine radovi Roberta Auera, Mersada Berbera, Josefa Bramera, Borisa Bućana, Josipa Crnoborija, Salvadora Dalija, Bronislava Dubnera, Tone (Antona) Finka, Wolfganga Huttera, Horsta Janssena, Franza Janza, Gabrijela Jurkića, Vasilija Jordana, Nives Kaurić Kurtović, Željka Kipkea, Karla Koraba, Hansa Krenna, Antona Lehmdena, Bruna Mascarellija, Ismara Mujezinovića, Grete Pečnik, Kurta Regscheka, Franza Ringela, Petra Šaina, Waltera Schmögnera, De Es (Dietera) Schwertbergera, Vilka Šeferova, Josipa Vanište i Mladena Veže.