OBJAVA AKADEMIJE

Sudska drama “Anatomija pada” osvojila nagradu za najbolji europski film godine

Hina

Film govori o uspješnoj spisateljici, a glumi je Sandra Hüller, koja pokušava dokazati svoju nevinost nakon što je optužena za ubojstvo supruga



BERLIN – Sudska drama “Anatomija pada” francuske redateljice Justine Triet osvojila je nagradu za najbolji europski film godine, objavila je Europska filmska akademija na svečanosti u subotu u Berlinu.


Film govori o uspješnoj spisateljici, a glumi je Sandra Hüller, koja pokušava dokazati svoju nevinost nakon što je optužena za ubojstvo supruga.


“Anatomija pada” ranije je osvojila nagradu za najbolji scenarij te nagradu za najbolju montažu. Triet je osvojila nagradu za najbolju režiju, a Hüller za najbolju glumicu 2023.




Danski glumac Mads Mikkelsen proglašen je najboljim glumcem za svoju izvedbu u filmu “Obećana zemlja” (Bastarden), a nagradu je preuzeo putem videa.


Njemački glumac Christian Friedel, koji je glumio zapovjednika Auschwitza Rudolfa Hößa u “Zona interesa”, bio je među nominiranima u ovoj kategoriji.


Akademija je također nagradila britansku glumicu Vanessu Redgrave za životno djelo.


Mađarski filmski redatelj Béla Tarr (“Sátántangó”) dobio je počasnu nagradu predsjednika Akademije i Upravnog odbora.


Španjolska redateljica Isabel Coixet, koja je režirala film “Tajni život riječi”, ljubavnu priča Bosanke i Amerikanca, odlikovana je za doprinos svjetskom filmu.


Europske filmske nagrade smatraju se jednim od najprestižnijih priznanja u industriji. Oko 4600 članova Europske filmske akademije glasovalo je za pobjednike u nizu kategorija, poput dodjele Oscara u SAD-u.


Europske filmske nagrade obično se dodjeljuju naizmjenično u Berlinu i drugim europskim gradovima.


Prošle godine nagradu za najbolji film dobila je satira “Trokut tuge”.