Uz sutrašnji koncert

Skladatelj i inovator Zoran Šćekić: Sva naša tradicijska glazba je mikrotonalna

Svjetlana Hribar

Zoran Šćekić u glazbu je unio matematiku / Snimio Andrej Car

Zoran Šćekić u glazbu je unio matematiku / Snimio Andrej Car

Na koncertu u Mramornoj dvorani Matija Dedić i Berislav Antica izvodit će skladbe Zorana Šćekića, skladane u sustavu prirodne intonacijeU Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja, sutra s početkom u 20 sati priređuje se koncert u sklopu projekta »Adria microtonalis«, na kojem će nastupiti dvojica istaknutih glazbenika – pijanist Matija Dedić i saksofonist Berislav Antica, a izvodit će skladbe Zorana Šćekića – kompozitora i inovatora, autora novog teorijskog sustava geometrijskih skala, koji mijenja ugađanje (štimanje) glazbenih instrumenata kakvo se uobičajilo posljednjih 150 godina, vraćajući ga prirodnoj intonaciji.


– Ni Bach, ni Mozart, ni Monteverdi nisu pisali u jednoliko temperiranom tonskom sustavu kakav mi koristimo danas, pa je svirati njihovu glazbu na instrumentima koji su jednoliko temperirani – svojevrsni zločin! – kaže Zoran Šćekić, koji je izumio i mikrotonalnu klavijaturu nazvanu »Z-board« koja podržava načela harmonije prirodnih intervala i čini ih dostupnima glazbenoj praksi.Kao predsjednik Hrvatske udruge mikrotonalnog umjetničkog stvaralaštva iz Zagreba (HUMUS), Zoran Šćekić pokrenuo je projekt »Procesija mikrotonalis«, s namjerom promicanja hrvatske tradicijske i autorske mikrotonalne glazbe kod nas i u svijetu, ali i pokretanja detaljnog istraživanja te predstavljanja tradicijskih mikrotonalnih sustava kao bitnog dijela hrvatske kulturne baštine.
Za ovaj projekt zainteresirala se i Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« nalazeći izravnu vezu s istraživanjem tradicijske glazbe sjevernog Jadrana (koje je započeo Ivan Matetić Ronjgov). Tako je pokrenut »Adria mikrotonalis« kao segment projekta »Procesija mikrotonalis« .Problem očuvanja prirodnih intervala, Zoran Šćekić riješio je matematičkim odnosno geometrijskim putem, osmislivši sustav unutar kojeg se intervali ne postavljaju aproksimativno, već točno.


– U tonskom sustavu Aristoksenove jednoliko temperirane skale koji danas koristimo, svi su polutonovi isti, dok u prirodnoj temperaciji naprotiv – svi polutonovi imaju različit raspon – kaže Šćekić, napominjući da je sva naša tradicijska glazba mikrotonalna i samo čeka detaljnu tonsku analizu i obradu u sustavu pomoću kojeg će ju biti moguće vjerno izvoditi.


A glazbu, koja će biti skladana u sustavu prirodne intonacije, moći će izvoditi svi netemperirani instrumenti (gudači, tromboni, vokali), ali i instrumenti s relativno jednostavnim mehanizmom ugađanja (harfa, slide ili fretless gitara, lutnja, cembalo, klavir).


Gospin plač


Koncert u Guvernerovoj palači započet će kratkim predavanjem o mikrotonalnoj glazbi, koje će održati Zoran Šćekić, a priključit će mu se dr Diana Grgurić izlaganjem na temu tradicijske glazbe, u perspektivi novih istraživačkih projekata.


Potom će Berislav Antica izvesti »Devet fragmenata za alt saksofon« (2014), o čemu skladatelj Zoran Šćekić kaže:


– Skladba je inspirirana Gospinim plačem, tradicijskim pučkim napjevom s otoka Hvara koji je dijelom obreda Velikoga tjedna – noćne procesije Za križem u kojoj, u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, sudjeluju vjernici šest otočkih mjesta (Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve i Svirče). Začetak ovoga obreda veže se uz 1510. godinu, dok prvi zapis o procesiji datira iz 1658. godine.


Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća koji pjevaju unaprijed odabrani pjevači, kantaduri. Napjev svake od šest procesija ima svoje posebnosti, a temelj nastanka ove skladbe je u napjevu iz mjesta Vrbanj (pjevači: Andro Matković, Mili Matković i Jakov Stipetić).


Moj dugotrajan zajednički rad s interpretima ovog napjeva, uključivao je terenski rad, proučavanje napjeva, analizu i transkripciju tonskog zapisa napjeva u izvedbi Faroskih kantadura, osmišljavanje sustava notnog bilježenja karakterističnih mikrointervalskih struktura te iznalaženje najboljeg načina da se takav glazbeni materijal uklopi u prirodu instrumenta i moju skladateljsku poetiku.


Eccos of Ivan


Klavirski dio koncerta – u izvedbi Matije Dedića – čine dvije dijametralno suprotne kompozicije – »Eccos of Ivan« i »Strong Man«.


Prva kompozicija je studija ultra jake disonance slobodne grupe tonova, a posvećena je ruskom mikrotonalnom skladatelju Ivanu Wyschnegradskogom čijim je opusom inspirarana. A kompozicija »Strong man«, za razliku od »Eccos of Ivan« preispituje upravo ultra jaku konsonantnost intervala.


Sukcesivno izvođenje ove dvije kompozicije je zamišljeno kao prezentacija drastične razlike konsonance i disonance kakva je moguća samo unutar mikrotonalnog sustava prirodnih intervala.