HNK Ivana pl. Zajca

Riječki simfonijski orkestar izveo koncert: “Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice”

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

To je bio njihov prvi zajednički nastup na riječkoj pozornici, a ocu Goldschmidtu uopće prvi u Rijeci.RIJEKA – U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci večeras  je Riječki simfonijski orkestar izveo koncert “Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice” pod ravnanjem novog šefa-dirigenta tog orkestra Valentina Egela i uz solistički nastup na violini njegova oca Thomasa Goldschmidta.


Zajedničkom inicijativom svih glazbenica i glazbenika pokrenut je postupak i dovršen izbor Valentina Egela za novog šefa-dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra i Opere HNK Ivana pl. Zajca.


Solo violinist u izvedbi Beethovenova Koncerta za violinu i orkestar bio je poznati njemački virtuoz bogate karijere ostvarene na najpoznatijim europskim koncertnim pozornicama Thomas Goldschmidt. To je bio njihov prvi zajednički nastup na riječkoj pozornici, a ocu Goldschmidtu uopće prvi u Rijeci.
Thomas Goldschmidt je rođen 1947. godine. Violinu je počeo svirati u dobi od četiri godine. Studirao je u Baselu, Freiburgu i po preporuci Isaaca Sterna u Bloomingtonu . U Londonu je bio privatni student Nathana Milsteina. Nagrađen je Mendelssohnovom nagradom u Berlinu i Paganinijevom nagradom u Genovi. Bio je dugogodišnji koncertni majstor Freiburger Bachorchestera. Njegova međunarodna solo karijera započela je s orkestrom Bamberg Symphony, potom Concertgebouw Orkestrom Amsterdam i Londonskom filharmonijom, a nastavila se, između ostalih, u Beču, Zürichu, Ženevi, Palermu, Napulju, Milanu i Berlinu.


Uz to, ostvario je bogatu komornu glazbenu karijeru svirajući s pijanistima poput Wilhelma Kempffa. Od 1979. do 2012. bio je profesor violine na Glazbenoj akademiji u Würzburgu i tamo redovito nastupao kao dirigent vlastitog orkestra,


Osim Koncerta za violinu i orkestar Ludviga van Beethovena na programu koncerta bile su uvertira operi “Mislav” Ivana pl. Zajca i Prva simfonija Dmitrija Šostakoviča. Sva tri djela smatraju se prekretnicama u stvaralaštvu tih skladatelja.


Ovaj koncert Riječki simfonijski orkestar ponovno će izvesti 11. siječnja.