SMIJEŠNA STRANA ZDRAVSTVA

Ri Teatar premijerno izveo predstavu “KBC i mi”: Komično o bolnici, bez koronavirusa

Kim Cuculić

Predstava se nastavlja na uspješnice Ri Teatra »Autotrolej i mi« te »HŽ i mi«, no dok su prethodne bile smještene u autobusu, odnosno u vlaku, nova predstava odvija se u bolnici



RIJEKA – Može li se u vrijeme pandemije koronavirusa uprizoriti predstava čija se radnja odvija u bolnici, a da korona nije tema? Bi li komedija o koronavirusu u ovim teškim i tragičnim okolnostima bila umjesna? Odmah kažimo da se nova predstava Ri Teatra »KBC i mi« ne bavi temom »COVID-19«, već su njene komične situacije smještene na razne bolničke odjele, u jednom uobičajenom radnom danu u bolnici.


Predstava koja se bavi KBC-om nastavlja se na uspješnice Ri Teatra »Autotrolej i mi« te »HŽ i mi«, no dok su prethodne bile smještene u autobusu, odnosno u vlaku, nova predstava odvija se u bolnici. Sjećamo se nekih televizijskih serija čija je radnja bila vezana za bolnički ambijent, a kad je riječ o humorističnom pristupu, onda je prva asocijacija »Naša mala klinika«.


Riječki kolorit


Autor »KBC-a i mi« Donato Jurković i redatelj Bojan Lakoš zamislili su predstavu kao niz dužih i kraćih skečeva, poneki je i poput vica, koje povezuje razno bolničko osoblje – doktori, medicinske sestre, a tu su i studenti medicine. Kroz bolničku čekaonicu i razne odjele prolaze različiti pacijenti, što dovodi do raznih (tragi)komičnih situacija. Glavna radnja prati mladog, zgodnog doktora Gašpara i trudnicu Martu pred sam porođaj, s neočekivanim raspletom i dvosmislenim završetkom oko riječi »pozitivan«.




Premda se radnja može odnositi na svaki KBC, neki motivi ipak upućuju na Rijeku – uz lik Roma čija će žena roditi četvorke spominje se Pehlin, a dotaknute su i neke aktualnosti vezane za riječki KBC – nedavni incident s parkirališta KBC-a i rezanje bolničkih kablova. Prepoznatljiv kolorit predstavi daju upravo likovi romske obitelji, a tu su i razni drugi živopisni pacijenti – naporna bakica s unukom, pacijent »zreo« za psihijatriju, hipohondar, trudnice… Naravno, tu je i motiv liječnika koji »mute« s medicinskim sestrama, a jedan prizor odvija se i na odjelu patologije.


Različiti dijalekti


Većina glumaca utjelovila je po nekoliko likova, interpretirajući ih u komičnoj maniri i na različitim dijalektima. U glumačkoj podjeli »KBC-a i mi« su Jasna Jeličić, Ivana Puškarić, Marko Miranović/Lado Bartoniček, Davor Popović, Mirna Baničević, Iris Zubović, Dajan Delić, Tajana Vučenov, Ana Marija Rakitić i Bojan Lakoš. Scenografiju potpisuju KBC Rijeka i Marko Dorčić.