Sveučilišna knjižnica Rijeka

RestaURAtori: Predstavljen program uz Godinu čitanja

Davor Mandić

Prvo izlaganje bit će u srijedu, 13. listopada 2021. u 18 sati u povodu Europskog dana konzervacije-restauracije, koji se obilježava 14. listopada



Nacionalni program Godina čitanja obilježit će se u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka (Dolac 1) dvama predavanjima u sklopu programa RestaURAtori, koji provode Udruga URA i Hrvatsko restauratorsko društvo.


Prvo izlaganje bit će u srijedu, 13. listopada 2021. u 18 sati u povodu Europskog dana konzervacije-restauracije, koji se obilježava 14. listopada. Pod naslovom izlaganja »Što šteti umjetninama?« razgovarat će se o knjigama: Rhiannon Clarricoates, Helen Dowding, Alexandra Gent, »Colour change in paintings, Archetype« i David Pinniger, »Pest management in Museums, Archives and Historic Houses, Archetype«.
Drugo izlaganje zakazano je 10. studenog. 2021. u 18 u povodu Dana hrvatskih knjižnica, koji se obilježava 11. studenog.


Pod naslovom izlaganja »Autentičnost – krivotvorine i kopije umjetnina« fokus će biti na knjizi: Erma Hermens, Tina Fiske: »Art conservation and authenticities, materials, concept, context, Archetype«, a predavačica će biti Maja Sučević Miklin.




U sklopu provedbe Projekta građani imaju prilike vidjeti izložbu postera članova Hrvatskog restauratorskog društva i partnerskih strukovnih udruženja iz inozemstva. Prema najavama iz SVKRI-ja razgovori o stručnoj literaturi namijenjeni su široj publici, a koristit će i vlasnicima umjetnina i starina.