ZAGREBAČKI VELESAJAM

Otvoren Interliber: ‘Knjiga svima i svuda’ kao vrhunac Godine čitanja

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ministarstvo kulture i medija tradicionalni je pokrovitelj Interlibera, koji se u svojem 43. izdanju ove godine održava od 9. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu, s više od 230 sudionika iz 14 zemalja.



ZAGREB – Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl izrazio je u utorak na otvorenju 43. Interlibera zadovoljstvo što se on održava ‘uživo’ usprkos izazovnim okolnostima, te podsjetio da njegovo ministarstvo svojim mjerama pridonosi agilnosti sektora u pandemiji.


Sudjelujući u svečanom otvorenju 43. Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, Partl je istaknuo kako je taj sajam na neki način vrhunac Godine čitanja koju je proglasila hrvatska Vlada, a tijekom koje je Ministarstvo kulture i medija provelo brojne mjere kako bi pridonijelo agilnosti sektora.


Ponajprije, kako je rekao, prošle je godine osigurano 300 milijuna kuna kredita putem privremenog okvira Europske unije za poduzetnike u kulturnom i kreativnom sektoru. Nadalje, prošle godine, kada nije bilo Interlibera u fizičkom obliku, u koordinaciji sa Zajednicom nakladnika i knjižara osigurana je provedba projekta ‘Knjiga svima i svuda’, kojim je u sklopu Noći knjige u online okruženju te u pojedinim knjižarama omogućena dostupnost knjiga uz popuste i uz pristupačnije cijene kupcima.


Foto galerija: Otvoren Interliber u Zagrebu Foto: Davor Kovačević




Taj se projekt provodi i ove godine, paralelno s Interliberom, naglasio je Partl, te on osigurava da svi oni koji se neće odlučiti fizički doći na Velesajam mogu online kupiti knjigu ili ‘obići’ knjižare.


Od niza projekata pokrenutih u sklopu Godine čitanja Partl je naglasio da je 41 milijun kuna sredstava osigurano kroz Europski socijalni fond, od kojih 35 milijuna kuna za nabavku bibliobusa, “koji su ključni upravo u distribuciji knjiga i poticanju čitanja”.


Tu je i akcija “Rođeni za čitanje” gdje će se kroz pedijatrijske ordinacije omogućiti novorođenoj djeci slikovnice kako bi se od najranije dobi potakli na čitanje. Zatim, izdvojio je i program poticanja kulturnih i kreativnih industrija kroz koji je ove godine preko 3,5 milijuna kuna dodijeljeno za nakladnike i knjižare i kroz koji je do sada otvoreno devet novih knjižara diljem Hrvatske.


Izrazio je zadovoljstvo što se Interliber ove godine održava “u fizičkom okruženju”, te poručio kako je riječ o sigurnome događanju, gdje se može ući samo s covid potvrdama, uz osiguranu detaljnu provjeru na ulazu.


Ministarstvo kulture i medija tradicionalni je pokrovitelj Interlibera, koji se u svojem 43. izdanju ove godine održava od 9. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu, s više od 230 sudionika iz 14 zemalja.