Uvod u novu kazališnu sezonu

Program u HNK-u Ivana pl. Zajca: “Madama Butterfly” i koncert ljubljanske Opere i baleta

Davor Mandić

Foto: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

Foto: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ

U operi »Madama Butterfly« ulogu mlade Japanke Cio-Cio San pjevat će prvakinja Kazališta Anamarija Knego



Program u HNK-u Ivana pl. Zajca započinje predsezonom, dvodnevnim glazbeno-scenskim uvodom u novu kazališnu sezonu, u petak 10. rujna i u subotu 11. rujna 2021. godine, javljaju iz riječkog kazališta.


Prva je na programu u 20 sati Puccinijeva opera »Madama Butterfly«, nastala u suradnji s HNK-om Split, redatelja Dražena Siriščevića. Isto mjesto, isti sat, ali drugi dan na »Zajčevoj« pozornici nastupit će Opera i balet Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane u koncertnom programu.


U operi »Madama Butterfly« ulogu mlade Japanke Cio-Cio San pjevat će prvakinja Kazališta Anamarija Knego, a lakomislenoga časnika američke mornarice Pinkertona utjelovit će kazališni prvak Aljaž Farasin.




U ulozi Suzuki nastupit će Ivana Srbljan, a ulogu Sharplessa pjevat će Robert Kolar. Ostale će uloge tumačiti Marko Fortunato, Saša Matovina, Slavko Sekulić, Dario Bercich i ostali. Izvedbom opere će ravnati šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel.
Koncertom u subotu dirigirat će slovenski maestro Marko Hribernik, a na programu su arije i dueti iz opereta, komičnih opera i komičnih španjolskih zurzuela što ih potpisuju Strauss, Lehár, Offenbach, Bernstein, Smetana, Chapí, Fernández Caballero i drugi.


– Spomenimo samo neke poput »Šišmiša«, »Vesele udovice«, »Zemlje smiješka«, »Prodane nevjeste«... Kao solistice i solisti, uz orkestar ljubljanskog SNG-a, nastupit će redom zvijezde slovenske operne scene, sopranistice Urška Arlič Gololičič i Urška Breznik, mezzosopranistica Nuška Drašček, bariton Jože Vidic te slovenski tenor, prvak riječkog HNK-a Aljaž Farasin.


Na programu će se naći i vječno popularne polke i valceri Straussa II. uz nastupe baletnog ansambla u koreografijama poznatog Roberta Zanelle – javljaju iz Kazališta, uz napomenu da se ulaznice za oba programa mogu nabaviti online od 1. rujna, a na blagajni »Zajca« od 3. rujna.


Ulaz će biti moguć isključivo uz predočenje COVID-potvrde.