Filmske večeri

Program Art-kina u lipnju nudi više premijera i studentske projekcije na Kampusu

P. N.

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Povodom Dana sv. Vida, 13. lipnja u 21:30 sati, održava se posebno prikazivanje dokumentarnog filma Tko je ovdje lud? u režiji nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića.



Lipanjski program u Art-kinu otvara premijera kratkometražnog dokumentarnog filma Health 90 umjetnice i fotografkinje Petre Mrša. Film prati tri djevojke i tri mladića koji se susreću u sandbox videoigri Garry’s Mod, a potom i uživo, razgovarajući o mediju videoigara, slobodi koju im pruža i o potrebama koje im zadovoljava. Film je sufinanciran Programom javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a riječka se premijera održava 1. lipnja u 20 sati, uz gostovanje redateljice filma, protagonista Patrika Butorca i montažera Denisa Golenje s kojima će se, po završetku projekcije, održati i razgovor s publikom. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.


Idućeg dana u Art-kinu se održava otvorenje 4. Festivala psihologije i medija uz projekciju komične drame Bolje ne može Jamesa L. Brooksa te popratnu psihološku analizu i razgovor o filmu. Trostruki oskarovac Jack Nicholson glumi Melvina Udalla, romanopisca s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Film Bolje ne može u Art-kinu se prikazuje u četvrtak, 2. lipnja u 18 sati u sklopu festivalske Filmske večeri, projekta studenata psihologije okupljenih u udruzi Psihomnia, s ciljem rasprave o ekranizaciji opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.


Istog dana, s početkom u 21:30 sati, počinje gostovanje 15. Subversive Film Festivala koji do 5. lipnja donosi četiri odabrana festivalska naslova, a čije je 15. izdanje posvećeno nedavno preminulom filmskom kritičaru i suradniku Art-kina Draganu Rubeši. Program otvaraju dva dokumentarna filma Cecilije Mangini, Biti žene i Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam, nedavno preminule talijanske dokumentaristice čiji aktivan rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Nastavak subverzivnog programa u subotu, 4. lipnja donosi dokufiktivni film 107 majki Pétera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi, a gostovanje Subversivea u Art-kinu 5. lipnja zaključuje drama Spisateljičin film u režiji Honga Sang-soa, ljupka meditacija o prolasku vremena, umjetničkoj blokadi, ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma.




Riječke studentice i studenti u sklopu programa Kino producent, pod okriljem projekta Kino magistrala, a uz podršku Art-kina, organiziraju projekciju filma Jahači pravde Andersa Thomasa Jensena s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, na sveučilišnom Kampusu (zelena površina iznad Akademije) u srijedu, 8. lipnja u 21:30 sati, uz popratni glazbeni program i slobodan ulaz za sve posjetitelje. Projekcija filma održava se u sklopu Student Day Festivala.


Lipanj već tradicionalno donosi i novo gostovanje Animafesta Zagreb, drugog najstarijeg živućeg festivala animacije i jednog od četiri vodeća međunarodna festivala animacije u svijetu. Utorak, 7. lipnja rezerviran je za animirani film nagrađen od strane publike tijekom proteklih festivala, a četvrtak, 9. lipnja donosi talijanski animirani film Yaya i Lennie – Hodajuća sloboda nagrađivanog animatora Alessandra Raka, maštovitu priču o slobodnjacima koji žele pronaći svoje mjesto u svijetu. Gostovanje festivala 11. lipnja zaključuju nagrađeni filmovi ovogodišnjeg izdanja Animafesta.


Zaključak ovogodišnjeg programa posvećenog velikoj Miri Furlan donosi projekciju kultne i nagrađivane komedije Otac na službenom putu Emira Kusturice u petak, 10. lipnja u 21:30 sati, kojoj će prethoditi razgovor o glumičinoj filmskoj ostavštini i djelovanju u kojem sudjeluju redatelj Rajko Grlić, glumac Vilim Matula, uz moderatora Sašu Stanića.


Lipanjski kino kustos poznati je hrvatski redatelj, scenarist i producent, američki i slovenski sveučilišni profesor filmske režije Rajko Grlić koji za publiku Art-kina bira kultnu noir dramu Bulevar sumraka Billyja Wildera. Program se održava u nedjelju, 12. lipnja u 21:30 sati. Priča je to o bizarnom odnosu zaboravljene zvijezde nijemih filmova i neuspješnog scenarista, u vrsnoj karakternoj studiji koja otkriva naličje holivudske filmske industrije. Film je dobio čak jedanaest oskarovskih nominacija, uz tri osvojena zlatna kipića (za scenarij, glazbu i scenografiju), te četiri Zlatna globusa.


Povodom Dana sv. Vida, 13. lipnja u 21:30 sati, održava se posebno prikazivanje dokumentarnog filma Tko je ovdje lud? u režiji nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića. Film prati štićenike Doma Turnić koji se nizom aktivnosti pokušavaju vratiti u svakodnevni život zajednice i ukloniti predrasude s kojima se suočavaju.


Kino magistrala, filmski projekt koji povezuje Rijeku, Split i Dubrovnik u lipnju donosi dvije premijere novih europskih naslova u kina duž Jadranske magistrale. Prva na redu je slovenska komična drama Prasica, pogrdan naziv za ženu Tijane Zinajić. Debitantski film inače kazališne redateljice živopisan je i iskren portret generacije milenijalaca kroz priču o slikarici Evi koja se bori s motivacijom, inspiracijom i menstruacijom. Film krasi sjajna glumačka postava, jedak i britak smisao za humor te momenti brutalne iskrenosti o životima mladih danas. Riječka premijera Prasice održava se 14. lipnja u 21:30 sati, a već 20. lipnja u istom terminu na program premijerno stiže iščekivani dugometražni prvijenac proslavljene riječke glumice Nine Violić Baci se na pod. Film prati posljednjih pola sata braka koji se raspada, prikazujući događaje iz perspektive žene, muža i njihovog 6-godišnjeg djeteta. Osim režije, Nina Violić potpisuje i scenarij te glumi u filmu, dok ulogu supruga igra Goran Bogdan. Objema premijerama u Art-kinu pridružit će se i članovi filmskih ekipa.


Kraj mjeseca rezerviran je za gostujući program Kina Mediteran koji s ovogodišnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split donosi tri nova naslova. Gostovanje 24. lipnja otvara sjajna francuska drama Puno radno vrijeme Erica Gravela, premijerno prikazana na Venecijanskom filmskom festivalu prošle godine, o majci koja se bori naći posao kako bi osigurala bolji život svojoj obitelji. Idućeg dana na programu je britanska komedija Brian i Charles Jima Archera. Kada nakon jake velške zime Brian padne u depresiju, kompletno izoliran bez ikog bližnjeg, odluči se za logičan potez – izradu robota. U nedjelju, 26. lipnja program se zaključuje čileanskom dramom Mjesto zvano Dostojanstvo Matíasa Rojasa Valencije o zajednici izgnanih bivših nacista u Čileu znanom kao Dostojanstvo, koja je prikazana na prestižnom Tallinn Black Nights Film Festivalu.


U redovni program Art-kina tijekom lipnja stižu nagrađivana mediteranska drama Luzzu Alexa Camillerija (od 1. lipnja) i francuska romantična drama Priča o mojoj ženi s Léom Seydoux i Louisom Garrelom u glavnim ulogama (od 17. lipnja).