Produkcija udruge Spirit

Prikazan je film “Ni vremena za umirat”: Poput pravog špijunskog filma o Jamesu Bondu

Ervin Pavleković

Rijeka je dobila svojeg Jamesa Bonda

Rijeka je dobila svojeg Jamesa Bonda

Film se naslanja na posljednji film u serijalu o tajnom agentu 007 »Za smrt nema vremena«. S obzirom na to da u njemu glume osobe s poteškoćama, svakako nosi posebnu dozu šarma i simpatičnosti



U sklopu festivala »Uhvati film« u HKD-u na Sušaku prikazan je film »Ni vremena za umirat« u produkciji Udruge Spirit, koji se naslanja na posljednji film u serijalu o tajnom agentu 007 »Za smrt nema vremena«.


Film, naravno, nije na tehničkoi razini originalne franšize o Jamesu Bondu, ali s obzirom na to da u filmu glume osobe s poteškoćama, svakako nosi posebnu dozu šarma i simpatičnosti.


Kako nam je rekao Damir Konestra iz Udruge Spirit, svrha cijelog procesa stvaranja tog filma je da se omogući mladim ljudima koji glume u filmu da se okušaju u stvaranju filma, ali i da kroz više radionica dobiju neke vještine koje bi im pomogle u svakodnevnom životu. Uz to, kaže u šaljivom tonu, cilj je i da dobiju Oscara te da pobijede na svim festivalima.


Šarmantan uradak




– Film je rađen tako da se kroz desetak vikend-radionica kroz vježbe pjevanja, glume, disanja i sličnoga olakšalo sudionicima da pristupe snimanju. U tom je procesu od raznih ideja koje je ekipa imala stvoren i kostur budućeg scenarija, ili barem prijedloga scenarija, a potom smo kroz snimanja u improviziranom studiju, kasnije u lokalu Bordel la Grotta te u nekim scenama na otvorenom dovršavali priču, onako kako se moglo na licu mjesta. U svakom slučaju, grupa mladih s poteškoćama snimila je zanimljiv uradak u produkciji Udruge Spirit prošavši preko brojnih osobnih izazova i prepreka, ali i ovih općih pravila i situacija koje su oko nas, kazao je Konestra.


U filmu glumi i Lucio Slama


Kratkometražni film »Ni vremena za umirat« šarmantan je uradak koji se samim naslovom referira na originalnu verziju posljednjeg filma iz serijala o James Bondu »Za smrt nema vremena« koji se donedavno prikazivao u kinu. Glumci u filmu su osobe s poteškoćama koje su ranije prošle razne radionice i vježbe, ne bi li uspješno odigrale svoju novu ulogu. Film je, naravno, mnogo jednostavniji od originalne verzije o agentu 007 te se ne odvija na brojnim egzotičnim lokacijama, već je mjesto radnje poznata okolina – Rijeka. Uz to, tajni agent u ovom filmu ne nosi oznaku 007, već o1o, što upućuje na vizualnu igru logotipa, jer se radi o jednom agentu, a nule, ili u ovome slučaju malo slovo o, su kotači.


Javna lica Rijeke


I ovaj film, kao i pravi špijunski filmovi o Bondu, imaju detektiva, fatalnu ženu, mafiju i neprijatelja, a radnja, odnosno dio radnje, odvija se u bordelu, i to ne bilo kojem, već prepoznatljivom riječkom znaku Bordelu La Grotta. Dakle, riječ je o povijesno autentičnom riječkom lokalu koji je svojim unutarnjim uređenjem filmu dao posebnu notu.


Također, ono što je filmu dalo dodatni šarm jest gostovanje javnih lica Rijeke kao što su Šajeta i Lucio Slama. Za produkciju, snimanje, montažu i sve vođene radionice vezane za snimanje filma zaslužna je Udruga Spirit koja je ovom lijepom gestom i akcijom omogućila osobama s poteškoćama da tijekom radionica vježbaju, da izraze svoju kreativnost te da se integriraju u zajednicu.