U 80. godini

Preminuo poznati hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović

Hina

Fadil Vejzović, krajnje desno / Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Fadil Vejzović, krajnje desno / Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor. Hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti  u 80. godini u Zagrebu, doznaje se iz kruga obitelji.


Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.


Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor.
Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je  mnoge važne nagrade.


Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.


Posljednja izložba Fadila Vejzovića, pod nazivom Tijelo – svijet postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u ožujku ove godine.


Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Fadila Vejzovića  bili su žensko tijelo i ljepota.


Vejzović se, osim slikarstvom, tijekom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je surađivao s brojnim nakladničkim kućama. Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“.


Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.