Odlazak kazališnog redatelja

Preminuo Darko Tralić: Odlazak (radio)dramskog majstora

Kim Cuculić

Darko Tralić / Foto HRT

Darko Tralić / Foto HRT

U posljednjim tjednima života Tralić je s malološinjskim kazalištem JAK radio predstavu »Specijalna pošiljka«



ZAGREB Preminuo je radiodramski i kazališni redatelj, dugogodišnji autor u Dramskom programu Hrvatskoga radija Darko Tralić. U posljednjim tjednima života Tralić je s malološinjskim kazalištem JAK radio predstavu »Specijalna pošiljka« čija je premijera, igrom sudbine, održana upravo na dan njegova odlaska.


Darko Tralić rođen je 1948. godine. Studij kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti upisao je 1967., a nakon stečene diplome režirao je u brojnim hrvatskim kazalištima (DK Gavella, Teatar ITD, Komedija, Trešnja, HNK Osijek, HNK Varaždin, Kazalište Marina Držića u Dubrovniku, Kazalište Virovitica), pri čemu je najveći broj režija ostvario u Satiričkom kazalištu Jazavac, postavivši i neke od najvećih hit predstava tog kazališta (»Volim Njofru«, »Ludnica prve klase«, »Politička bajka«, »Drugovi Glembajevi«, »Let iznad nogometnog gnijezda«).


Još za vrijeme studija počeo je surađivati s Dramskim programom Hrvatskoga radija, na kojem je kao redatelj bio stalno zaposlen od 1980. do 2013. U tom razdoblju, te nakon umirovljenja, režirao je više od tristo igranih i dokumentarnih radiodrama, razvivši se u redatelja međunarodnog ugleda, potvrđenog i s dvjema nagradama koje je za svoje emisije dobio na najprestižnijim međunarodnim festivalima (»I lako je breme«, Prix Futura, 1987.; »Zavjet moru«, Nagrada U.R.T.I., 1999.).




Bio je jedan od prvih hrvatskih nautičkih novinara te urednik časopisa More, a 2018. objavio je knjigu »Najljepše jadranske plovidbe«.