Važno djelo

Predstavljena knjiga Damira Grubiše “Povijest europskog ujedinjenja”

Ante Peričić

Damir Grubiša / Foto Vedran Karuza

Damir Grubiša / Foto Vedran Karuza

Riječ je o kapitalnom djelu sveučilišnog profesora, čovjeka koji ima znanstveno i prevoditeljsko iskustvo, ali i bogato diplomatsko iskustvo



”Povijest europskog ujedinjenja” najnovija je knjiga politologa i diplomata, rođenog Riječanina Damira Grubiše koja je u četvrtak svečano predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.


Ovo važno djelo, u izdanju izdavačke kuće Srednja Europa, izlazi u vrijeme kada Republika Hrvatska obilježava desetu obljetnicu ulaska u Europsku uniju, a knjigu su, pored autora, predstavili i Ivo Josipović, Senada Šelo Šabić i Hrvoje Špehar, pozdravnu je riječ uputila glavna ravnateljica NSK-a Ivanka Stričević, dok je predstavljanje vodio izdavač i gl. urednik Damir Agičić.


Agičić: Odmah sam to prihvatio


“Kada mi je Grubiša, prije tri godine, predložio da napiše jednu relativno kratku knjigu od tristotinjak stranica o povijesti europskog ujedinjenja, odmah sam prihvatio.




Knjiga je, tako, nastajala neko vrijeme i dosegla 2,5 puta više stranica no što je to izvorno zamišljeno. Riječ je o kapitalnom djelu sveučilišnog profesora, čovjeka koji ima znanstveno i prevoditeljsko iskustvo, ali i bogato diplomatsko iskustvo. Sve navedeno u knjizi je itekako vidljivo i čini ju vrlo zanimljivim štivom” kazao je Agičić.



Damir Grubiša u knjizi “Povijest europskog ujedinjenja” na temelju opsežne svjetske literature i relevantne povijesne dokumentacije rekonstruira povijest političke misli o europskom ujedinjenju, od antičkog mita o Europi, preko poistovjećivanja Europe kao kršćanske civitas terrenae, idejnih i izvedbenih planova o organizaciji ujedinjene Europe u doba renesanse, novovjekovnog racionalizma, njemačke klasične filozofije, socijalističkog utopizma sve do prvih koraka europske integracije nakon Drugog svjetskog rata.


Njegova političko-povijesna naracija završava trenutkom kada je Europska unija doživjela svoju dosad najveću ekspanziju, primanjem Hrvatske u članstvo 2013. godine.


Josipović: Čekao sam ovu knjigu


Bivši predsjednik Ivo Josipović priznao je kako je sa zanimanje čekao ovu knjigu jer je, kako je kazao, Europa njegova preokupacija i to ne samo u političkom, već i u ljudskom smislu.


“Dugo nisam vidio tako ozbiljno djelo, odlično opremljeno i tekstom i kazalima, kronologijom i svime onime što netko tko hoće učiti treba imati na raspolaganju”, izjavio je Josipović dodavši kako mu je jedno od najzanimljivijih poglavlja bilo ono koje se ticalo ulaska Hrvatske u EU jer je to za bivšeg predsjednik dio u karijeru na koji je najponosniji.


Šelo Šabić naglasila je da je ova knjiga enciklopedija, prijatelj i hodogram te kazala da se, čitajući istu, jasno vidi kako Hrvatska ne stoji uz one zemlje koje žele slabiju EU, dok je Špehar rekao kako je velika vrijednost imati ovakvo obilje informacija na jednom mjestu te da je edicija jedan opsežan, sveobuhvatan i kvalitetan rad koji sa sobom nosi i čitateljsku odgovornost.


Biografija


Damir Grubiša (Rijeka, 1946), politolog i diplomat, donedavno redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu gdje je uveo europske studije u redovni kurikulum politologije i osnovao Centar za europske studije, danas pridruženi profesor na Američkom sveučilištu u Rimu.


Bio je, između ostaloga, direktor Kulturno- informativnog centra SFRJ u New Yorku i hrvatski veleposlanik u Italiji, Malti i pri FAO (Organizaciji za prehranu i poljoprivredu).