DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Predstava »Čelične magnolije« premijerno izvedena u »Zajcu«: Lijek za strah i tugu

Kim Cuculić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Ženska glumačka podjela riječke Hrvatske drame predvođena je gošćom Juditom Franković Brdar, dok i autorski tim čine žene koje je okupila redateljica Renata Carola Gatica.

RIJEKA – Hrvatska drama HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno je izvela predstavu »Čelične magnolije«, koju je prema tekstu američkog pisca Roberta Harlinga režirala Renata Carola Gatica.
Izvedena je uz veliko odobravanje riječke publike i dug pljesak upućen glumcima i svima ostalima u ekipi koja je radila na predstavi.


Harling »Čelične magnolije« temelji na priči svoje prerano preminule sestre. Objavljene su 1987. godine, a samo dvije godine kasnije proslavila ih je holivudska ekranizacija sa sjajnom glumačkom ekipom. Priča prati šest žena kroz njihove susrete u frizerskom salonu jednog malog mjesta.


Foto galerija: "Čelične magnolije" - premijera Foto: Vedran Karuza


Ženska glumačka podjela riječke Hrvatske drame predvođena je gošćom Juditom Franković Brdar, dok i autorski tim čine žene koje je okupila redateljica Renata Carola Gatica. Kako je u povodu riječke predstave napisala Natalija Manojlović, asistentica redateljice, dramaturginja i suradnica za scenski pokret, u četiri prizora junakinje pratimo dvije godine – uz tretman uljepšavanja, fragmenti njihovih priča slažu se u život – od vjenčanja i majčinstva, do bolesti i gubitka.


– A sve to uz puno laka za kosu, u emotivnom dijeljenju i podršci obojenoj britkim humorom i dubokom empatijom, jedne male ženske klike u kojoj godine nisu važne, ali frizura jest. Vlasnica salona Patricija (Judita Franković Brdar/Jelena Lopatić) i njezina novopridošla pomoćnica Anita (Ivna Bruck/Romina Tonković), brinu o izgledu Klare Belčer (Biljana Lovre) udovice nekadašnjeg gradonačelnika, ekscentrične bogate susjede Luize Rizling (Olivera Baljak), voditeljice Centra za mentalnu higijenu Marijane Tintor (Leonora Surian Popov) i njezine kćeri, koja boluje od dijabetesa, Silvije Šafran (Aleksandra Stojaković Olenjuk/Ana Marija Brđanović). Čudesne, baršunaste, u pažljivo odabranim bojama, i ove žene stižu prve onamo gdje treba ugasiti zimu.
Tamo gdje je magnolijama dom, odavna znaju da su magnolije lijek za tugu i strah, pa to znaju i one, osvrnula se Manojlović.
U autorskoj ekipi su i scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj rasvjete Kristijan Baljarevski.