Janko Belaj

Poznati zagrebački fotograf stavio na aukciju svoje fotografije. Novac će ići za pomoć mladoj umjetnici iz Siska

Siniša Pavić

Foto Tomislav Miletic PIXSELL

Foto Tomislav Miletic PIXSELLDok je onog malog, nazovi običnog nekog svijeta, Petrinja, Glina, Sisak, sva ta mala mjesta područja pogođenog potresom, neće ostati zaboravljana. Jer, baš taj običan svijet smišlja najrazličitije načine ne bi li sasvim konkretno pomogao ljudima koji su ostali bez krova nad glavom. Poznati zagrebački fotograf Janko Belaj odlučio je tako na aukciju staviti svoje fotografije, a sve što se aukcijskom prodajom uprihodi usmjerit će se obitelji mlade maturantice iz Siska koja pohađa Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Sva će novac put obitelji čiji je stan dobio crvenu naljepnicu pa im je trenutno dom kontejner.


– Rado bih se zaputio pomoći stradalima u potresu no zdravstveno stanje mi nalaže da ne dajem nepotrebna posla hitnim službama. Rado bih i sam donirao, no poslovi samostalnog umjetnika u ovom korona-vremenu su sve samo ne darežljivi. I tako sam odlučio ponuditi Vama da kupnjom moje fotografije (pejzaži raznih krajolika Hrvatske) direktno pomognete jednoj obitelji iz Siska koja je nakon potresa morala iz stana koji je dobio crvenu oznaku, u kontejner – objavio je Belaj, prije koji dan, na svojoj Facebook stranici.


Objasnio je i kako je riječ je o obitelji mlade buduće umjetnice koja s njegovom kćerkom ide u ŠPUD – Školu primijenjene umjetnosti i dizajna – u Zagrebu. Sve fotografije, 20 crno-bijelih pejzaža, su ispisane na Hahnemühle Photo Rag papiru i umetnute u pasparte i podloge od beskiselinskog muzejskog kartona Moorman. Svi pasparti su formata 30×40 cm tako da ih se može staviti u lako dobavljive okvire, a same fotografije su formata između 22×32 i 24×24 cm. Uz svaku fotografiju dolazi osobni certifikat o unikatnosti djela (1/1) u navedenoj tehnici. Početna cijena svake fotografije je 400 kuna, aono najvažniej je da još stignemo na aukciji sudjelovati, jer aukcija traje do konca ponedjeljka 25. siječnja. Pobjednicima aukcije Belaj će dostaviti broj računa obitelji.
Inače, sličnu je a(u)kciju Belaj organizirao i 2014. godine nakon poplave u Gunji. Kada je bilo ponuđeno i prodano, 12 crno-bijelih pejzaža i prikupljeno 10.860 kuna.


Aukciji možete pristupiti OVDJE