Savičenta

Poziv na sudjelovanje u kreativno-edukativnom projektu “MPC Učionica – Učimo plesom i pokretom”

P. N.

Radionice će se održavati u subotu, 17.rujna od 16 do 19.30 sati te u nedjelju, 18. rujna od 10 do 14 sati.   Prijave na sudjelovanje u radionici primaju se putem [email protected] najkasnije do 15. rujna



 


Učitelje/ice, profesore/ice, odgajatelje/ice i sve ostale stručne suradnike/ice koje  rade s djecom pozvane su na sudjelovanje u kreativno-edukativnom projektu “MPC Učionica – Učimo  plesom i pokretom” koji će se održati u subotu i nedjelju, 17. i 18.rujna 2022. u  Mediteranskom plesnom centru u Savičenti.  


Poštujući odgovornost javnog djelovanja kao što je izvedbena umjetnost te, s druge strane,  shvaćajući ozbiljnost, zahtjevnost i osjetljivost rada s djecom, plesna produkcija se djeci mora otvarati profesionalnim i odgovornim pristupom, piše u priopćenju MPC-a.  




Dvodnevna radionica UČIMO PLESOM sastoji se od tri dijela kroz koje će se sudionici upoznati s plesom i pokretom kao kreativnom umjetničkom formom, ali i snažnim medijem  za učenje. Postoji snažna povezanost između pokretanja tijela, te spoznajnih procesa i  učenja. Plesanje odnosno pokretanje tijela na različite načine mijenja naš način promišljanja,  potiče kreativnost, ali i učenje. Na radionici ćemo se baviti pitanjem koje potencijale ima  ples u edukaciji i razvoju vještina djece i mladih, poručuju iz MPC-a.  


Prvi dio radionice bit će usmjeren na pobliže upoznavanje plesa kao umjetničke forme,  njegov razvoj kroz povijest, te značaj plesa kao medija koji može inspirirati i motivirati.  U drugom dijelu radionice istraživat ćemo kako se pokret i ples mogu povezati s kognitivnim  procesima i različitim fazama u procesu učenja. Polaznici će iskusiti kako koristiti pokret za  energizaciju tijela i mozga, kako ples koristiti za jačanje različitih vrsta mišljenja te kako kroz  pokret povezati grupu i stvoriti atmosferu prikladnu za usvajanje novog graadiva.  U trećem dijelu radionice osvijestit ćemo ples i pokret kao alat koji potiče kreativni razvoj i  otvara prostor za generiranje novih ideja. Tražit ćemo načine kako kreativne alate integrirati  u teme koje su važne u radu s djecom i mladima, a obrađuju se u sklopu obrazovnog sustava, piše u priopćenju MPC-a. 


Također, sudionici će iskusiti kako prepuštanje plesu u slobodnoj formi doprinosi njima  samima te se podsjetiti kako je važno da taj osjećaj prenesu i na svoje učenike.  


Voditeljice radionice su diplomirane psihologinje i plesne umjetnice s dugogodišnjim  iskustvom umjetničkog rada na plesnoj sceni Petra Chelfi i Ivana Pavlović.  


Mogu se prijaviti sve osobe profesionalno uključene u rad s djecom i mladima.  Radionice će se održavati u subotu, 17.rujna od 16 do 19.30 sati te u nedjelju, 18. rujna od 10 do 14 sati.  


Prijave na sudjelovanje u radionici primaju se putem [email protected] najkasnije do 15. rujna.  


Broj mjesta je ograničen, a u odabiru sudionika uzimat će se u obzir jedino vrijeme slanja  prijave.