Izložba u Exportdrvu

Posljednjih deset godina stripa u Hrvatskoj na jednom mjestu

Davor Mandić

Kolonija je projekt Društva za istraživanje i potporu, a njen umjetnički voditelj je strip-autor Damir Steinfl. Izlaže 30-ak hrvatskih autora, zastupljenih s više od 300 tabli



RIJEKA – Prva kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije započinje otvorenjem izložbe radova hrvatskih autora u petak 6. studenoga u 19 sati u prostoru Exportdrva na Delti. Na izložbi će svoje radove, nastale od 2010. do 2020., izložiti tridesetak autora stripa i ilustracije različitih generacija i stilova, no organizatori, Društvo za istraživanje i potporu, ipak je ne nazivaju retrospektivom.


Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare na mjestu događaja, kojom prigodom su o programu kolonije govorili: predsjednica DIP-a Marta Berčić, ujedno voditeljica Prve kolonije, Damir Steinfl, strip-autor i umjetnički voditelj Prve kolonije te Barbara Babačić iz Rijeke 2020, pod čijim se okriljem događa izložba.


Nekoliko dijelova


Marta Berčić je istaknula da im je ova kolonija želja već dulje vrijeme.




– Puno je tu energije i entuzijazma uloženo. Damir Steinfl je okupio svoje prijatelje i poznanike sa strip-scene kako bi prezentirao njihov rad u posljednjih deset godina. Nismo okupili sve autore, ali impresivan je ipak to broj – rekla je Berčić.


Autori

Na izložbi, koja traje do 1. prosinca, svoje radove izlažu hrvatski autori poput Dubravka Matakovića, Miroslava Sekulića, Dušana Gačića, Danijela Žeželja, Darka Macana, Darka Kreča, Matije Pisačića, Irene Jukić Pranjić, Ane Gezi, Ivane Armanini, Simona Bogojevića Naratha, Miroslava Nemetha, Branke Nikolić Hollingsworth, Sonje Gašperov i Ivana Marušića.
Od riječkih autora izlažu Ivan Mišković, Korina Hunjak, Damir Stojnić i Dragan Kordić, a radove predstavljaju i nove generacije autora poput Sare Divjak i Mihaele Erceg.

Steinfl je istaknuo da je na izložbi zastupljeno više od 300 tabli stripova ili ilustracija, objasnivši zašto obje ove forme, iako takvo izlaganje nije uobičajeno.


– Mnogi autori koji se bave stripom bave se i ilustracijom, ili radom na animiranim filmovima, pa smo zato to i uvrstili. Različite su generacije autora, a izložba je podijeljena u nekoliko dijelova. Autori su pozvani da odaberu po sedam svojih radova od 2010. do 2020., pa ovo zapravo nije retrospektiva, nego ono što se sada događa – rekao je Steinfl te predstavio još tri projekta koji su sastavni dio izložbe: magazin Komikaze, Lavandermana i fanzin OHOHO.


Komikaze i Lavanderman


– Komikaze su najdugovječniji projekt u hrvatskom stripu, postoje od 2002., a jednom godišnje izdaju almanah radova koje su prije objavili na internetu. Lavanderman je projekt Tonija Favera, parodija stripa o superjunacima, koji se bori protiv komaraca ili nesanice. A OHOHO fanzin je otisnut prije mjesec dana, puno je mladih autora i to mi je bilo najveće iznenađenje dok sam radio izložbu – rekao je Steinfl.