HISTORY FILM FESTIVAL

Danas počinje 5. festival povijesnog dokumentarnog filma: Da bismo razumjeli sadašnjost, moramo razumjeti povijest

Ervin Pavleković

History Film Festival održava se od danas do 18. rujna u riječkom Art-kinu. Bit će prikazana 23 filma u službenom programu, a publika će imati priliku i susresti se s brojnim gostujućim autorima



 »Da bismo razumjeli sadašnjost, moramo razumjeti povijest. No, ona se interpretira. Interpretacija povijesti može biti drama, triler, melodrama, tragedija, vestern ili komedija. Sve to ima History Film Festival, kazao je Vinko Brešan koji predsjeda ovogodišnjim međunarodnim žirijem petog festivalskog izdanja.



History Film Festival održava se od danas do 18. rujna u riječkom Art-kinu. Na ovogodišnjem, petom HFF-u, bit će prikazana ukupno dvadeset i tri filma u službenom programu, a publika će imati priliku i susresti se s brojnim gostujućim autorima. Tri će filma, naime, imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru, a o tome koji će filmovi dobiti neku od deset nagrada odlučivat će međunarodni žiri kojim će predsjedati cijenjeni hrvatski filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan.


 festival_povijesnog_dokumentarnog_filma





Specifičnost ovogodišnjeg izdanja festivala je u tome što se izabrani filmovi u konkurenciji bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugog svjetskoga rata čije se strahote nikako ne smiju zaboraviti. Takve nam priče mogu služiti kao podsjetnik, opomena ili lekcija za sve one događaje na koje možemo utjecati u našoj svakodnevici i kojima se trebamo okrenuti. Također, prošli nam događaji mogu pomoći da bolje razumijemo događaje i svijet oko sebe.



Priče ovogodišnjih filmova tako se dotiču Hladnoga rata, zatim problematike vezane za Afganistan i Irak te pojavu ISIL-a, rasne sukobe, Korejski rat te raznih sveprisutnih globalističkih pojava. Također, ovogodišnje izdanje HFF-a donijet će i priče o brojnim slavnim osobama, od glazbenika Louisa Armstronga, redatelja Elije Kazana, književnice Toni Morrison, sve do sarajevskog benda Indexi i glumaca Louisa de Funèsa i Olega Vidova.



Posebni programi


Posebni programi na ovogodišnjem HFF-u tematizirat će odnose filma i Domovinskog rata, film i željeznicu te će se odnositi i na inkluzivno kino. Domovinski rat kao jedan od najznačajnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda i suvremene države, ove godine obilježava 30. godišnjicu svojeg početka, a tim će se povodom u sklopu HFF-a 15. i 16. rujna održati revija 18 dokumentarnih filmova koji problematiziraju Domovinski rat. Kako su iz HFF-a rekli, filmovi će biti prikazani na Pavlinskom trgu na velikom LCD ekranu.




S obzirom na to da je ova godina Europska godina željeznice, HFF svoje peto izdanje, između ostalog, posvećuje, željeznicama i vlakovima kao simbolima povezivanja ljudi i kultura, odnosno zajedničkog europskog naslijeđa.



Program »Film i željeznica« posvećen željeznicama i vlakovima uključuje bogat filmski program, razgovore s gostujućim autorima te predavanje filmologa i povjesničara Silvestra Milete o povijesnim ispreplitanjima filma i željeznice, a održat će se 16. i 17. rujna u Carskoj čekaonici povijesnog »Štacijona« u Matuljima. Uz to, u sklopu ovog programa i u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejem i galerijom Kortil osmišljena je izložba »Putovanja kroz vozne redove«, koja će biti postavljena od 7. do 18. rujna ove godine u galeriji Kortil, a provest će nas kroz hrvatsku željezničku baštinu.



Inkluzivno kino


Nakon premijere Inkluzivnog kina, programa prilagođavanja filmova za osobe s oštećenjima sluha ili vida, na 3. izdanju History Film Festivala s projekcijom filma »Ljubav su krumpiri«, HFF i ove godine u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, donosi film prilagođen osobama s oštećenjem sluha. Dokumentarni film »Demo« hrvatskog redatelja Branka Schmidta dio je službenog natjecateljskog programa 5. History Film Festivala, a u njemu će osobe s oštećenjima sluha i/ili vida moći uživati sa svim ostalim gledateljima.



– Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja te lišeni prava na informacije i kulturu. Iako je najčešći razlog koji se spominje nedostatak financijskih sredstava, zapravo najveću kočnicu u tom procesu predstavlja nedostatak svijesti o tome da svi, bez razlike, imaju jednaka prava na informiranje i na kulturu.



Naime, u današnjem svijetu film je postao neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značenja, poručila je producentica HFF-a Tiha Modrić, nadodajući kako prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter.



Program Inkluzivno kino ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, HAVC-a i Primorsko-goranske županije.