Meštrovićev paviljon

Plenković i Obuljen Koržinek obišli izložbu „Murtić 100“: Čarolija suvremene priče u slikarstvu

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izložba, koja će biti otvorena  do 18. srpnja, predstavlja početak i središnji događaj projekta "Murtić 100", u okviru kojega se organizira i međunarodni simpozij "Gesta i sloboda"...



ZAGREB – Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su u utorak izložbu „Murtić 100“, koja je uz stotu obljetnicu rođenja proslavljenog slikara postavljena u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu.


Kustos Branko Franceschi smatra Murtića jednim od najvažnijih umjetnika i slikara koje smo imali u 20. stoljeću koji je bio “lice apstraktne umjetnosti, personifikacija visokog modernizma i otjelotvorenje stava o nužnosti slobode umjetničkog stvaralaštva.”


“Jednostavno je našao formulu u koloritu i snažnoj gesti koje je, bez obzira koliko se puta mijenjala i kakve je inačice tijekom dekada njegov rad poprimao, publika  uvijek voljela”,  istaknuo je.




Postav i ono što je izloženo zaslužuje divljenje i veliki posjet naših sugrađana, rekla je ministrica Obuljen Koržinek i čestitala Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU), Fondaciji Murtić i kustosu Branku Franceschiju na projektu koji je najbolji način obilježio obljetnicu rođena velikog umjetnika Ede Murtića.


Podsjetila je da se u Muzeju suvremene umjetnosti obilježava 100. obljetnica rođenja Ivana Kožarića, te da su u Zagrebu predstavljena dvojica među najvećim hrvatskim velikanima 20. stoljeća sa svojim impresivnim opusima.


Izrazila je zadovoljstvo što je izložba privukla veliku publiku u pandemijskim okolnostima.


Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak istaknuo je da je veliko zadovoljstvo imati izložbu „Murtić 100“, i kako je to pokušaj da se stvori brend događanja u HDLU, u vrlo reprezentativnom  prostoru Ivana Meštrovića, na vrlo reprezentativan i dojmljiv način, osobito za širu publiku. ne samo za stručnu javnost.


Vjerujem, pa i po posjetu publike, da svi koji su došli mogu osjetiti čaroliju jedne suvremene priče u slikarstvu, koja se rodila u Europi poslije rata, začetak jednog novog doba Europe s ovom eksplozijom kolora, rekao je.


Murtićev rad predstavljen je na izložbi kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore Paviljona.


Izložba počinje u Galeriji Bačva s impozantnim radovima po kojima se Murtić najviše pamti, a koje karakterizira naglašeni dinamični kolorizam i snažna gesta.


Galerija PM donosi njegove aktivističke cikluse kojima je komentirao i tragičnu stvarnost oko sebe, poput onog o ratnoj tematici, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u gvašu, keramici, emajlu i mozaiku, a tu su i pejzaži te gradske vedute koje su obilježile njegovo stvaralaštvo tijekom šezdesetogodišnje karijere.


Izložene su, među ostalim, Murtićeve grafičke mape “Jama”, “Hommage a Dubrovnik”, “Neruda”, te gvaševi iz ciklusa “Nove apstrakcije”, a kako bi se izbjegao monoton način predstavljanja kroz dokumentaciju, Ivan Marušić Klif napravio je multimedijsku instalaciju koja predstavlja umjetnikove radove u javnom prostoru, institucijama hotelima, crkvama, poštama.


Izložba, koja će biti otvorena  do 18. srpnja, predstavlja početak i središnji događaj projekta “Murtić 100”, u okviru kojega se organizira i međunarodni simpozij “Gesta i sloboda”, u Zagrebu i Rovinju tijekom lipnja te izložba “Nova apstrakcija” u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, od 1. do 10. lipnja.