Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Novi muzeji

Kim Cuculić

Muzejski dokumentacijski centar u pregledu Ivone Marić donosi popis muzeja čije se otvorenje očekuje u 2022. godini, što budi optimizam.



Prošla, također pandemijska godina, nije bila dobra za muzeje – zabilježen je dramatičan pad posjetitelja, dogodili su se veliki financijski gubici i otpuštanja djelatnika. Unatoč tome, Muzejski dokumentacijski centar u pregledu Ivone Marić donosi popis muzeja čije se otvorenje očekuje u 2022. godini, što budi optimizam. Kuća mađarske glazbe i Muzej etnografije trebali bi biti otvoreni u Budimpešti. Kuća mađarske glazbe, čiju je zgradu dizajnirao japanski arhitekt Sou Fujimoto, predstavit će povijest glazbe od razvoja ljudskog glasa do modernih trendova, uz poseban naglasak na mađarskoj glazbi i njezinoj bogatoj povijesti. U sklopu istog projekta izgrađena je i nova zgrada Muzeja etnografije, jednog od prvih etnografskih muzeja u Europi koji od 1872. čuva i interpretira tradicijsku i modernu kulturnu baštinu Mađarske te europskih i izvaneuropskih zajednica.


U centru Praga svoja bi vrata 22. veljače trebao otvoriti novi centar moderne i suvremene umjetnosti nazvan Kunsthalle Praha. Osnovala ga je Zaklada obitelji Pudil kao nevladinu i neprofitnu platformu, s fundusom koji sadrži djela češke te svjetske moderne i suvremene umjetnosti. Kunsthalle Praha bit će smješten u preuređenoj nekadašnjoj trafostanici Zenger Electrical u Klarovu.


Zbirka Burrell u škotskom Glasgowu muzej je koji čuva zbirku brodarskog magnata Williama Burrella s više od devet tisuća umjetničkih djela, a zatvoren je za javnost 2016. godine zbog renovacije. Nakon utrošenih 68 milijuna funti, izložbeni prostor povećan je za 35 posto, a zgrada je postala energetski održiva. Nakon otvaranja predviđenog u ožujku 2022. javnosti će prvi put biti dostupne sve tri etaže zgrade.




Nakon nedavno otvorenog Munchmuseeta, Oslo uskoro dobiva još jedan moderni umjetnički muzej, ujedno najveći muzej u nordijskoj regiji. Nova zgrada Nacionalnog muzeja umjetnosti, arhitekture i dizajna, koju su projektirali njemački arhitekti Kleihues + Schuwerk, trebala bi se otvoriti u lipnju, a u njoj će biti izloženo više od pet tisuća umjetničkih djela iz fundusa koji broji gotovo 400 tisuća predmeta. Atraktivan prostor na krovu pod nazivom Svjetlosna dvorana bit će rezerviran za povremene izložbe od kojih će prva biti pregled norveške suvremene umjetnosti.


New York će u ljeto 2022. dobiti novi muzej koji će biti posvećen Broadwayu. Smješten na Times Squareu muzej će predstaviti povijest brodvejskih mjuzikala, predstava i kazališnih produkcija kroz interaktivan i iskustveni postav. Posjetitelji će moći vidjeti kako je gradska kazališna scena tijekom godina mijenjala svoje lokacije prije nego što se trajno nastanila na Times Squareu te saznati više o najznačajnijim mjuziklima koji su utjecali na razvoj Broadwaya. Također će moći zaviriti u backstage koji dekonstruira stvaranje brodvejske predstave.


Novoizgrađeni Muzej palače u Hong Kongu posvećen proučavanju i promicanju kineske umjetnosti i kulture trebao bi izložiti dosad nikada izlagane predmete iz Muzeja palače u Pekingu. Izgradnja je započela 2019. godine unatoč kontroverzama i kritikama od strane civilnog društva zbog netransparentnog djelovanja vlade Hong Konga. Zgrada koju je projektirala hongkonška arhitektonska tvrtka Rocco Design Architects smještena je u kulturnoj četvrti West Kowloon, a s ukupnom površinom od 30 tisuća četvornih metara sastojat će se od izložbenih dvorana, prostora za edukaciju, kazališta s 400 mjesta, suvenirnice i restorana. Svečano otvorenje najavljeno je za srpanj 2022.


Početkom listopada ove godine u američkom gradu Tulsa u Oklahomi otvorit će se Centar »Bob Dylan« posvećen proučavanju života i djela ovog poznatog kantautora i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2016. godine. Poslanje muzeja je čuvanje i izlaganje bogatog Arhiva Boba Dylana, koji sadrži više od sto tisuća predmeta, uključujući rukopise, nikad prije viđene koncertne nastupe i snimke uživo, rijetke fotografije i neobjavljene snimke, ali i osobne predmete, uspomene i sitnice.


Premda se najavljuje već nekoliko godina, još uvijek nije dočekana inauguracija Velikog egipatskog muzeja u Gizi. Prema zadnjim informacijama, to bi se napokon trebalo dogoditi u studenome 2022. godine, čime bi to postao najveći arheološki muzej na svijetu.