Kultivacija

Piše Kim Cuculić: London nagradio “Galovića”

Kim Cuculić

Foto Facebook Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

Foto Facebook Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

U našem je medijskom prostoru možda malo »ispod radara« prošla vijest da je Knjižnica i čitaonica »Fran Galović« Koprivnica proglašena knjižnicom godine prema izboru London Book Faira.



U našem je medijskom prostoru možda malo »ispod radara« prošla vijest da je Knjižnica i čitaonica »Fran Galović« Koprivnica proglašena knjižnicom godine prema izboru London Book Faira (Londonskog sajma knjiga).


London Book Fair inače je jedan od najvećih i najpoznatijih sajmova knjiga i nakladništva u svijetu, koji u suradnji s Publishers Associationom već devet godina zaredom dodjeljuje priznanja u sedam kategorija s ciljem isticanja i promocije važnih postignuća organizacija i pojedinaca koji se bave nakladništvom i knjigom.


Koprivnička knjižnica i čitaonica nagrađena je za originalnost, kreativnost i inovativnost u svom područja rada. Kako je istaknuto ovim povodom, ovo međunarodno priznanje izniman je uspjeh koji dokazuje da koprivnička knjižnica svojim aktivnostima pokreće društvo i knjižničarsku zajednicu te pridonosi društvenom i kulturnom životu zajednice u kojoj djeluje.




Knjižnica sustavno razvija vrijedne i kvalitetne programe za različite skupine korisnika, što je prepoznao i prestižni Londonski sajam knjiga.


Knjižnica i čitaonica »Fran Galović« iz Koprivnice dobila je nagradu ispred dviju knjižnica s kojima je ušla u završni izbor, Gradske knjižnice iz Johannesburga u Južnoafričkoj Republici i »House of Wisdom« iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Priznanje za knjižnicu godine 2022. dodijeljeno joj je temeljem programa koje provodi. Koprivnička je knjižnica nominirana prema izboru ocjenjivačkog suda sastavljenog od niza stručnjaka iz pojedinih područja.


Prošlogodišnju nominaciju knjižnica i čitaonica »Fran Galović« zaslužila je programom namijenjenim osobama starije životne dobi »Mala škola korištenja pametnih telefona« i programom »TEDxKoprivnicaLibrary«, a ovogodišnju su joj nominaciju donijela dva programa: »BookTalk za odgojitelje« i »Mitska bića – digitalna priča«.


Program »BookTalk za odgojitelje« nastao je kao program podrške odgojiteljima u vrijeme pandemije kad su se obrazovne institucije suočavale s brojnim izazovima. Program je uglavnom bio usmjeren na odgojitelje koji rade u 13 dječjih vrtića u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali je zahvaljujući Zoomu privukao i odgojitelje iz drugih dijelova Hrvatske.


Projekt »Mitska bića – digitalna priča« pokrenut je 2018. godine, a rezultirao je razvojem interaktivne aplikacije za djecu koja je dostupna za korištenje putem računala, tableta i mobitela u 2021. godini.


Veliko je to priznanje za koprivničku knjižnicu i hrvatsko knjižničarstvo. Povod je to i za podsjetnik na povijest Knjižnice i čitaonice »Fran Galović«. Godine 1846. u Koprivnici je osnovana prva čitaonica, a do kraja 19. stoljeća osnovano je nekoliko čitaonica, koje su središta sveukupnog društvenog i kulturnog života grada.


Gradska knjižnica i čitaonica osnovana je 1945., a nakon niza seljenja po raznim gradskim lokacijama 1981. je smještena u neoklasicističku zgradu iz 1865. godine na Zrinskome trgu u kojoj je i danas.


Ime je dobila po Franu Galoviću, jednom od najpoznatijih podravskih pjesnika, rođenom 1887. godine u Peterancu nedaleko Koprivnice. Gimnaziju, te studije hrvatskoga jezika i književnosti i klasične filologije pohađao je u Zagrebu.


Intenzivno je stvarao djela svih književnih vrsta u razdoblju od 1903. do 1914. godine, što ga svrstava među najsvestranije i najplodnije mlađe pisce druge generacije hrvatske moderne.


Nakon završetka vojne obveze radio je godinu dana u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Mobiliziran je početkom 1914., a ujesen iste godine je poginuo od zalutalog metka na mačvanskom bojištu, u dobi od samo 27 godina.


Okolnosti pod kojima je poginuo su nerazjašnjene, a prema nekim izvorima ne može se sa sigurnošću reći je li Galović pogođen metkom u srce u slučajnom okršaju ili je namjerno izašao na šanac i stajao tamo kao meta.


Galovićevi su tekstovi kasnije objavljeni u deset knjiga »Sabranih djela«, u redakciji njegova prijatelja, prof. Julija Benešića. Njegovim najznačajnijim djelom smatra se nedovršena zbirka pjesama »Z mojih bregov«.


Pjesme iz zbirke pisane su kajkavštinom sela Peteranca, a slave rodnu podravsku grudu, »gorice«, mirise, boje i jednostavnost ljudi odanih zemlji. Označile su preporod hrvatske dijalektalne poezije 20. stoljeća. U Galovićevu se čast od 1994. godine organizira književni festival »Galovićeva jesen«.