Finale sezone

Pijanistička zvijezda Michail Lifits u “Zajcu”

Kim Cuculić

Michail Lifits

Michail LifitsRIJEKA – Orkestar Opere HNK-a Ivana pl. Zajca ovu sezonu završava velikim finalom pod dirigentskim vodstvom svog šefa dirigenta, karizmatičnog Yordana Kamdzhalova, i uz nastup svjetske pijanističke zvijezde Michaila Lifitsa. Riječ je o simfonijskom koncertu »Rahmanjinov, Čajkovski« koji je na programu u srijedu, 19. lipnja, u 19.30 sati.


Na programu koncerta su dva djela, oba među najpopularnijim i najprepoznatljivijim djelima klasičnog repertoara: romantični Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova te moćna Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog, jedna od najpoznatijih simfonija svih vremena.


Prvi dio koncerta obilježit će izvedba Drugog klavirskog koncerta Rahmanjinova, što ga sviraju samo najvještiji pijanisti. Uz riječki orkestar nastupit će solist, pijanistički virtuoz Michail Lifits koji u Rijeku stiže nakon što je nastupio na nekim od najvažnijih svjetskih koncertnih podija te svojom iznimnom muzikalnošću vrlo brzo na sebe skrenuo pažnju cijelog glazbenog svijeta.
Od 2009. godine, kada je pobijedio na 57. međunarodnom pijanističkom natjecanju »Ferrucio Busoni«, oduševljava publiku i kritiku nastupajući u mnogim prestižnim dvoranama kao što su Carnegie Hall i Lincoln Center u New Yorku, Philharmonie u Berlinu, Herkulessaal i Philharmonie u Münchenu, Laeiszhalle u Hamburgu, Sala Verdi u Milanu, Tonhalle u Zürichu, Concertgebouw u Amsterdamu ili Palais des Beaux-Arts u Bruxellesu. Od 2011. ekskluzivni je umjetnik za Decca Classics. Njegov debitantski CD koji je izašao 2012. godine s djelima W. A. ​​Mozarta, dobio je izvrsne kritike, bez iznimke, a dobio je i naziv CD mjeseca mnogih vodećih časopisa za klasičnu glazbu i radiopostaja. Michail Lifits rođen je 1982. u Taškentu (Uzbekistan), a preselio je u Njemačku u dobi od 16 godina i od tada živi u Hannoveru, gradu s kojim osjeća čvrstu vezu, i umjetnički i kulturno. Od 2014. godine je Steinway Artist.


U drugom dijelu večeri na programu je dramatična i melodijski bogata Peta simfonija Petra Iljiča Čajkovskog, koji je njome donio svijet obilježen krajnjim kontrastima i iznenadnim klimaksima u izrazito živopisnim orkestralnim bojama. Generalni sponzor koncerta je INA.