Besplatan glazbeni program od 3. do 6. rujna

Ovogodišnji Rab Jazz Fest otvara Vedran Ružić: Kad se zvuk mora spaja s jazz glazbom

Hrvoje Hodak

Vedran Ružić, Foto: VALERIO BARANOVIĆ

Vedran Ružić, Foto: VALERIO BARANOVIĆ

Nastupaju Vedran Ružić Trio, Big Band GveriLLaz, Mirokado Quartet, Pavle Jovanović Quartet, Morenos, Darko Jurković, Midnight Blues Band & Riccardo Staraj i Vervet



Rab Jazz Fest bit će održan od 3. do 6. rujna. Peti put otok Rab bit će domaćin ovom iznimnom kulturnom događaju, u kojem se zvuk mora spaja s melodijama vrhunskih glazbenika i osvaja rapske parkove, trgove i ulice, a ove godine koncerti će se odvijati na trima prekrasnim lokacijama – u ostacima crkve sv. Ivana Evanđelista, Vili Mahač te na pozornici Ljetnog kina.



– Veselim se i jedva čekam da započne ovogodišnji Rab Jazz Festival. Nakon godine dana pauze, s velikim veseljem radili smo na odabiru programa, koji je i ove godine internacionalnog karaktera. Tijekom četiri dana posjetitelji će moći uživati u zaista raznovrsnom sadržaju – od klasičnih jazz kompozicija do raznih fusiona eksperimentalnog jazza i bluesa. Zaista jedva čekam da Rab živi glazbu ta četiri dana i da se na trgovima u gradu Rabu šire zvuci i note naših ovogodišnjih gostiju, izjavio je Bruno Mičetić, umjetnički direktor Rab Jazz Festa uoči njegova petog izdanja.


Big Band GveriLLaz


Ponešto za svakoga


Kako bi u ponudi Rab Jazz Festa mogli uživati baš svi prisutni, ulaz na sva događanja je slobodan, za što su zaslužni Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab u čijoj se organizaciji i pod pokroviteljstvom održava ovaj uistinu poseban festival. Tijekom četiri dana posjetitelji će moći uživati u besplatnom glazbenom programu koji čine vrhunski domaći i strani glazbenici. Koncerti počinju svaku večer u 20 sati, a u programu se nalazi ponešto za svakoga.





Ovogodišnji festival otvara Vedran Ružić, profesionalni jazz glazbenik, slikar i multimedijski umjetnik, a kao što su njegove slike inspirirane glazbom, tako i njegov Vedran Ružić Trio svira melodije inspirirane umjetnošću. Nakon njega nastupa Big Band GveriLLaz, koji čini 17 profesionalnih glazbenika, predvođenih dirigentom i violinistom Petrom Ugrinom. koji je sin legendarnog slovenskog jazz trubača i violinista Petra Ugrina (1944. – 2001).



Subotnja večer počinje nastupom vrsnog jazz multiinstrumentalista Mire Kadoića i njegova Mirokado Quarteta, koji će izvoditi autorske kompozicije Kadoića. Nakon njega nastupa Quartet Pavle Jovanovića, koji svira originalnu glazbu ukorijenjenu u jazzu s raznim utjecajima, od free jazza pa sve do metala.


Bruno Mičetić


Riječki gitarski virtuoz


U nedjelju će večer otvoriti The Morenos, vrhunski osječki fusion bend koji će sve prisutne zabaviti ritmovima jazza, bluesa, funka i latino jazza, a istu će večer nastupati i poznati riječki gitarski virtuoz Darko Jurković – Charlie. Charlie je inače jedan od vodećih predstavnika tapping tehnike sviranja gitare u Europi, a u solo koncertu prezentirat će svoje umijeće sviranja tapping tehnike na dvjema gitarama.



Posljednji dan nastupaju Midnight Blues Band & Riccardo Staraj, koji kombinira ekspresivne poetske recitacije na podlozi jazz, funk, rock i blues glazbe, a novigradski će Vervet, uz Denisa Makina, izvrsnog gitarista i vokala te skladatelja, predstaviti svoj posljednji album »Dok plačeš i smiješ se« sastavljen od autorskih pjesama na hrvatskom jeziku skladanih u blues rock maniri.