SUDJELUJE 450 UMJETNIKA

Otvoreno 31. Kastafsko kulturno leto uz glazbeno-poetski program “Draga nam je zemlja”

Vladimir Mrvoš

Među 450 umjetnica i umjetnika, uz one iz Hrvatske, nastupit će i gosti iz Albanije, Armenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Gvineje, Italije, Izraela, Mađarske, Maroka, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.



KASTAV – Večeras je uz glazbeno-poetski program pod nazivom “Draga nam je zemlja”, koji je posvećen sveopćem kulturnom nasljeđu Kastva i Kastavštine, otvoreno 31. Kastafsko kulturno leto. Kulturno nasljeđe užeg i šireg područja Kastavštine bilo je posvećeno kako onom jezičnom – čakavštini, tako i onom glazbenom – pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici, koje se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Program je temeljen na bogatoj i jedinstvenoj baštini Istre i Hrvatskog primorja koju je stvarao Ivan Matetić Ronjgov, koji spada među najvažnije hrvatske skladatelje dvadesetog stoljeća. Stoga su za naziv programa otvorenja ovogodišnjeg 31. Kastafskega kulturnega leta i uzeti stihovi Istarske narodne himne koju je Ronjgov zapisao i obradio uvrstivši je tako, kao nezaobilazno djelo, na popis koncertne zborske literature.


U programu su sudjelovali Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Muška klapa Kastav, Ženska klapa Kastav i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji, sopci otoka Krka Branko Brnić, član Kulturnog društva Sv. Petar – Gabonjin i Klaudije Dunato, član Kulturnog društva Ive Jelenović – Dobrinj, sopnjadom dočaravajući prastare instrumentalne zvuke sjevernojadranskih prostora, dok recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj govorom oživljavaju Matetićevu materinju čakavštinu – domaću besedu – preuzetu iz skladateljevih pisama. KKL će tijekom srpnja i kolovoza biti ispunjen brojnim dramskim, glazbenim, izložbenim, dječjim i partnerskim pro­gramima od kojih će mnogi ne samo privući pažnju mnogih poklonika kulturnih sadržaja, nego će u naknadnoj retrospektivi postati “sentimentalni suveniri” ovoga ljeta.


Pod geslom “Vavek po isten slede”, a na tragu uspješnih trideset godina postojanja Kastafsko kulturno leto postalo je okosnica kulture grada Kastva, koji sa svojim uličicama, trgovima i dvorištima neće biti samo pozornica, nego postaje punopravni partner i protagonist ovogodišnjeg festivala. Treba istaknuti i međunarodno obilježje ovogodišnjeg 31. Kastafskog kulturnog leta. O tome svjedoči ukupan broj od 17 zemalja sudionica, jer među 450 umjetnica i umjetnika, uz one iz Hrvatske, nastupit će i gosti iz Albanije, Armenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Gvineje, Italije, Izraela, Mađarske, Maroka, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije. Od ukupno 33 različita programa među njima je čak 19 glazbenih, odnosno koncerata najrazličitijih stilova i žanrova, pri čemu će njih 6 kroz kulturni program “Ritam dvorišta” nastaviti s oživljavanjem stare gradske jezgre. Ti programi su poklon kastavskoj publici, jer je riječ o programima na koje je ulaz slobodan, a oni će pridonijeti neposrednom druženju umjetnika i posjetitelja, a u prvom redu i žitelja Kastva.