Umjetnička manifestacija

Otvoren 7. Festival inkluzivne scene u Rijeci

Hina

 Festival inkluzivne scene usmjeren je na rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti



Umjetnička manifestacija Festival inkluzivne scene održava se sedmu godinu za redom u Rijeci, a otvorena je u četvrtak plesnom inkluzivnom radionicom “Neko drugo ja” Ivane Hadžihasanović.


Festival inkluzivne scene usmjeren je na rad i razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti.


Organizatori festivala nastoje na ovaj način osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije, osigurati pristup plesu za sve ljude i podržati fizički raznolikost među plesačima.




Ove godine je program proširen na Dječje popodne, u kojem djeca mogu doživjeti iskustvo plesne inkluzije te razviti senzibilitet i naučiti prihvaćati drugačije od sebe.


Festival se odvija u Dječjoj kući i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u dva bloka.


U prvom, od 2. do 4. lipnja je, osim radionice “Neko drugo ja”, predstava za djecu i mlade “Neobične ljubavi” autora Žaka Valente i plesnog kolektiva DIVERT te prezentacija kratkog koreografskog rada “Ruža, lisac, princ i pisac”.


U predstavi “Neobične ljubavi” autorima su polazne točke bila pitanja poput “Što je to što zovemo ljubav?”, “Zašto volimo nešto ili nekoga?”, “Kako osjećamo ljubav?” i mnoga druga pitanja koja muče malene, ali i nas odrasle, navodi se u priopćenju za javnost. Ova predstava bavi se onim poetičnim i čarobnim dijelom nas, onim koji voli i koji je voljen, ističe se.


Redatelj i scenograf je Žak Valenta, izvođači su Marina Bura, Filip Sever, Iva Nerina Sibila, Eleonora Vrdoljak, Helvecia Sekulić i Nina Vidan. Predstava se izvodi u produkciji inkluzivnog plesnog kolektiva DIVERT. To je profesionalni edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuje po brojnim plesnim i kazališnim festivalima.


U drugom bloku festivala, 25. lipnja, na programu su plesne izvedbe “Prostorvrijeme” Sanje Josipović i Jelene Lečić  i “Treptaj tišine” Tamare Bračun.


Nositelj programa festivala je plesni kolektiv Magija Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, a umjetnička voditeljica je Gordana Svetopetrić.