Dvotjedno zbivanje

Okončan osmi Festival inkluzivne scene “PreOKRET”. Otvorio je prilike za nove perspektive u suvremenom plesu

Kim Cuculić

Foto Sandra Turkalj

Foto Sandra Turkalj

Izvedbeni program drugog dijela festivala obuhvatio je niz zanimljivih događaja



RIJEKA – Protekla dva tjedna u Rijeci je održan 8. festival inkluzivne scene »preOKRET« koji je okupio brojne zaljubljenike u ples s posebnim naglaskom na promociju plesne inkluzije za različita tijela. Festival je pružio priliku novim načinima stvaranja i novim perspektivama u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti. Prvi programski dio festivala »Dječje popodne« započeo je predstavama i radionicom namijenjenim djeci i mladima s i bez poteškoća u razvoju, gdje su djeca imala priliku doživjeti plesnu inkluziju te razvijati senzibilitet i prihvaćanje različitosti.


»Dječje popodne« održano je u Dječjoj kući i Dvorani kulture od 1. do 3. lipnja. Festival je započeo plesnom inkluzivnom radionicom »Refleksija« koju je vodio Kulturni centar Eureka – Eureka Dance Company iz Makedonije. Svoj trodnevni rad prezentirali su sudjelovanjem u plesnoj izvedbi »Refleksija« koja se prikazala uz kratki koreografski rad »What a Wonderful World«. U prvom programskom dijelu festivala izdvedena je i plesna predstava »Sraz« Martine Rukavina i plesnog kolektiva Magija koji je donio susret različitih stilova i energija kroz ples.


Izvedbeni program drugog dijela festivala obuhvatio je niz zanimljivih događaja od 14. do 16. lipnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Održana je plesna predstava »Slike na izložbi« u izvedbi Magije i Kate Foley, koja je interpretirala Chagallove slike kroz improvizacijske zadatke. Izvedena je i plesna predstava »Hannah Felicia« Danskompaniet Spinn iz Švedske. Predstava je uvukla gledatelje u intimni prostor pozornice i ispričala priču o ljubavi kroz rivalstvo, nježnost, zajedništvo i senzualnost.




Prikazana je i plesna predstava »Translations« u koreografiji Naomi Brand iz Kanade i u suradnji hrvatskih plesnih umjetnika, i to tri puta za malu intimnu grupu publike. Predstava je putem »nevizualnih osjetila« kao što su zvuk pokreta, osjećaj kretanja zraka i slike u mašti, stvorila posebnu izvedbu prilagođenu za slijepe i slabovidne osobe. Publika je razmotrila vlastitu percepciju i načine na koje obično pristupamo umjetnosti i svijetu oko nas.


Posljednji dan festivala, 16. lipnja, održan je »Plesni karavan« – filmovi su prikazivali osobe s invaliditetom u glavnim ulogama. Filmove je omogućila udruga Spirit, a izabrani su iz kolekcije filmova s međunarodnog festivala »Uhvati film«. Nakon filmova uslijedila je plesna predstava »Becoming-Dancer« u izvedbi Wonyoung Kim X Project YYIN iz Južne Koreje, ostvarena u suradnji s Tjednom suvremenog plesa i Hrvatskim institutom za ples i pokret.


Festival producira Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, a nositelj je Plesni kolektiv Magija.


»Zajedno rušimo barijere, jedan plesni pokret za drugim. U svijet plesne inkluzije svi su dobrodošli!«, poručuje Gordana Svetopetrić, umjetnička voditeljica festivala.