Aktiviranje prolaskom

Zvučna instalacija ispred Exportdrva: Bijesni intervali Istre i Kvarnera

Davor Mandić



Zvučna umjetnička instalacija »RI-miks identiteta – Bijesni intervali Istre i Kvarnera«, autora Tina Dožića, Marina Jurcana i Noela Šurana, uz tehničku podršku Branimira Štivića te produkciju udruge Metamedij iz Pule, postavljena je na vanjskim stepenicama zgrade Exportdrva na riječkoj Delti, javljaju iz Rijeke 2020.


– Ova umjetnička instalacija koja se aktivira prolaskom po vanjskim stepenicama zgrade Exportdrva nastala je u sklopu istoimenog projekta, kao sastavni dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji istražuje dvoglasje tijesnih intervala Istre i Kvarnera.


Kroz proces remiksiranja tijesni intervali dovode se u odnos s tehnologijom s ciljem da ih se približi široj publici, a osobito mladima te se naglašava kreativnost u kontekstu interpretacije tradicijske glazbe ovog područja. Sami audioradovi koje je moguće čuti pokretanjem zvučne instalacije nastali su kao remiksevi zvučnih materijala dobivenih na radionicama »Ventilatori oscilatori« Tina Dožića i »Dvoglasje tijesnih intervala« Noela Šurana, koje su održane u prosincu 2020. u Omladinskom kulturnom centru »Palach« u Rijeci – kaže se u najavi.