Kriza

Zbor Bečkih dječaka zbog nelikvidnosti se bori za – goli opstanak

Hina

Reuters

Reuters

Aktualna kriza što ju je prouzročila pandemija koronavirusa pogodila je i Zbor Bečkih dječaka, koji se sada bori za opstanak, pišu austrijski mediji



Bečkim dječacima, jednome od najpoznatijih zborova na svijetu, koji su kulturni veleposlanici Austrije, ali i dio svjetskoga kulturnog nasljeđa, prijeti nelikvidnost.


Aktualna kriza što ju je prouzročila pandemija koronavirusa pogodila je i Zbor Bečkih dječaka, koji se sada bori za opstanak, pišu austrijski mediji.


Bečki dječaci su jedina privatna institucija koja ima pravo nositi državnog orla, podsjeća predsjednik i umjetnički voditelj zbora, Gerald Wirth.




Mnogi ne znaju da je zbor privatna neprofitna organizacija koja se u potpunosti samostalno financira bez državnih subvencija. Najznačajniji su dio austrijske kulture i u svijetu su nezaobilazni poput austrijskih Mozart kugli.


»Većim se dijelom financiramo od prihoda s turneja i koncerata«, rekao je Wirth, dodavši da je pandemija koronavirusa prvi put u 500-godišnjoj povijesti zbora prisilila njegove članove da utihnu.


Zasad su svi termini za produkcije otkazani, a internat u kojemu su mladi talenti smješteni ispražnjen je. »Trebali smo u jesen ići na američku turneju, no u ovome trenutku za to nema nikakvih izgleda«, kazao je Wirth.


Već sada zbor Bečkih dječaka bilježi gubitak prihoda u iznosu od više od 800.000 eura, a do kraja godine ta bi svota mogla narasti i na dva milijuna eura. Wirth kaže da od države dosad nisu dobili nikakvu pomoć.


»Ako ne dobijemo potporu države ili donacije, u listopadu ćemo biti nelikvidni«, upozorio je.


Na taj će se način ugroziti djelovanje poznatog zbora, kao i internata s više od 300 dječaka koji pohađaju njihov ‘Campus’, a za koje roditelji plaćaju samo djelić troškova.


»Naša je škola otvorena za talentiranu djecu iz svih društvenih slojeva«, istaknula je dramaturginja i glasnogovornica zbora, Tina Breckwoldt.


Uz školu djeluje i ženski pjevački zbor te Zbor pjevača amatera, odnosno svih onih koji rado pjevaju u dobi od 16 do 91 godine, napomenula je Breckwoldt