Tradicionalna manifestacija

Za ovogodišnju Noć muzeja bogati programi u muzejima diljem Hrvatske. Evo detalja

Hina



Raznovrsne programe za ovogodišnju Noć muzeja pripremili su brojni muzeji, kulturne i obrazovne institucije diljem Hrvatske.


Na Facebook stranici Noći muzeja, koja se održava 28. siječnja najvećim dijelom u virtualnom svijetu, najavljen je niz događaja koje su pripremili muzeji za ovogodišnje izdanje popularne manifestacije, uz poveznice sa službenim stranicama muzeja i detaljnim programima.


U Noći muzeja Katedra Čakavskog sabora Modruše i Zavičajni muzej Ogulin otvaraju izložbu fotografija iz opusa ogulinskoga majstora fotografa Jakoba Jaše Luića “Grad i ljudi”.




Pučko otvoreno učilište Grada Novske priprema razgled muzejsko zavičajne zbirka Sajko koju su tijekom 70 godina prikupili otac Živko i sin Željko, sačuvavši od zaborava i uništenja tisuće predmeta iz novljanske povijesti.


Državni arhiv u Dubrovniku sudjeluje u Noći muzeja s izložbom “Kupanje i kupališta u Dubrovniku do početka II. sv. rata”, na platformi Spacetime Layers – aplikaciji koja pomoću interaktivne mape omogućuje predstavljanje kulturne baštine u edukativnim, kulturnim i drugim aktivnostima.


Muzej antičkog stakla u Zadru predstavlja dvije izložbe – donaciju umjetnice Iris Bondore Dvornik na stvarnoj izložbi u Muzeju i istovremeno digitalnoj odnosno virtualnoj izložbi na mrežnoj stranici Muzeja. Naslov obiju izložbi je “Stakleni kabinet čuda – Predstavljanje donacije Iris Bondore Dvornik”.


Pučko otvoreno učilište Buje nudi besplatnu radionicu izrade keramičkih šalica “Ćikare i ćakule”, online premijeru dokumentarnog filma “Pišćaci, kantaduri i balarini” i online prezentaciju vizualnog identiteta suvenira Grada Buja.


Što je zajedničko Gorkom Žuveli, Andrei Palašti i zbirci umjetnina od 14. stoljeća do polovice 20. stoljeća moći će se saznati u Galeriji umjetnina Split, a sve o povijesti kneževina, ratnim pohodima i njihovim herojima te soparniku u Povijesnom muzeju Poljica.


Sve o liku i djelu Fausta Vrančića moći će se saznati na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Memorijalnog centra Fausta Vrančića, dok Aeroklub Petrinja organizira izložbu starih fotografija, arhivske građe i starih modela zrakoplova građenih 1950-ih i u prvoj polovici 1960-ih godina.


Hrvatski pomorski muzej Split ima kombinirani program – prezentaciju pomorske baštine kroz nove tehnologije, “Knjige s mirisom friškine” – besplatne knjige iz otpisa muzejske knjižnice te izložbu slikara Alexandera Kirchera “Između mraka i led svjetala”.


U Narodnom muzeju Zadar pripremili su program uživo i online, u Kneževoj palači su tri izložbe, plesna i likovna radionica, projekcija koncerta i stručno vodstvo, a u Gradskoj loži izložba “Znakovlje i odore iz Domovinskog rata” kolekcionara Tomislava Lonića. Tu su i digitalni sadržaji o muzeju i izložbama.


Kroz Centar za posjetitelje Med dvemi vodami – Centar za posjetitelje Križovec organizirat će se besplatno stručno vođenje kroz galerijski postav Mura i Drava, a Gradski muzej Čazma spaja virtualno i realno u programu s prezentacijom, izložbama, vodstvom i dvije projekcije animiranih filmova.


Muzej Gacke Otočac najavljuje izložbu crteža Željka Barkovića Barkana i izložbu “Otok, otočić, Otočac: Crtice o povijesti grada iz 18., 19. i 20. stoljeća”, a online, putem web stranice Gackog pučkog otvorenog učilišta i Facebook stranice Muzeja Gacke izložbu crteža i arheološku izložbu “Pregled arheoloških lokaliteta kroz fotografiju u dolini Gacke”.


Međunarodna Smotra Folklora Zagreb i Kulturni centar Travno – KUC Travno u Noći muzeja otvaraju izložbu plakata i kataloga Međunarodne smotre folklora (O)tisak Smotre, a Muzej Grada Umaga izložbu o umaškim ribarima i ribarstvu s početka 20. stoljeća uz dodatak učeničkih radova nastalih u okviru edukativnih aktivnosti unutar muzejskog projekta o Gruama.


Muzej Brdovec i Muzej Sveti Ivan Zelina zajednički organiziraju povijesnu kulturno-političku izložbu o grofu Edgaru Corberonu, jednom od stanovnika dvorca Januševca, a Glazbena škola Franje Kuhača Osijek predstavit će se virtualnim koncertom.


U Memorijalnoj zbirci Jozo Kljaković za Noć muzeja organizira se dramsko-plesni multimedijalni, interdisciplinarni performans nadahnut djelom i likom Joze Kljakovića u suradnji s Plesnim studiom Svjetlost u pokretu.


Hrvatski prirodoslovni muzej je pripremio jedanaest 20-minutnih ‘Zoom snack’ predavanja i još niz drugih događanja,


Muzej vojne i ratne povijesti otvara izložbu fotografija Željka Gašparovića – Gaše ” Ratnici i prognanici “, dok Muzej grada Splita i ove Vas vodi kroz Dioklecijanove podrume ali samo uz najavu i pridržavanje epidemioloških mjera. .


Udruga Ekomuzej Bistra i Dvorac Oršić vodi posjetitelje u kostimirano istraživanje tajni dvorca Oršić, a Udruga Zvjezdano selo Mosor za Noć muzeja priprema predavanje, digitalni album i izložbu uz posebnu glazbenu pratnju.


Hrvatski muzej vatrogastva u Varaždinu bit će otvoren za publiku, održat će premijeru dokumentarnog filma “Zovi 193”, dječju radionicu, promociju dvije knjige, virtualne šetnje i otvara izložbu.


HRT će 28. siječnja na Prvom programu od 21 sat emitirati posebnu emisiju s javljanjima uživo iz cijele Hrvatske.