Djeca susreću umjetnost

Vrti svoj film: Akcija Sedmog kontinenta za edukaciju u filmu

Davor Mandić



Udruga Djeca susreću umjetnost uz pomoć djece, nastavnika i roditelja iz cijele Hrvatske predstavlja pilot-verziju akcije »Vrti svoj film«, nastale u vrijeme COVID-19 mjera i u očekivanju otvaranja kinodvorana. Odabranim filmskim ostvarenjima na online destinaciji pridodani su videododaci, uvodi i razgovori s gostima, koji, kako kažu utemeljitelji, nude cjelovit doživljaj nalik posjetu kinu u sklopu njihova filmskog programa za škole i vrtiće Sedmi kontinent.


– Voditelji ovog formata su mladi filmofili koji u estetici vloga, YouTubea i društvenih mreža, s brojnim umecima te nadahnuti stilom svakog pojedinog djela predstavljaju film te nakon projekcije razgovaraju s redateljima, animatorima i kritičarima o predmetnom naslovu, umjetničkoj profesiji i mediju filma – kaže se u najavi projekta.


Dosad su obrađena dva animirana filma iz kataloga Sedmog kontinenta: »Ježeva kuća« Eve Cvijanović, adaptacija poeme Branka Ćopića, i »Phantom Boy«, dugometražni film likovno nadahnut kubističkim stvaralaštvom Pabla Picassa i franko-belgijskom školom stripa te ostvaren u slavnom francuskom studiju Folimage.




Pristup snimljenom sadržaju na online destinaciji akcije »Vrti svoj film« besplatan je do kraja školske godine uz prijavu na [email protected]. Djeca, mladi, učenici i roditelji mogu se prijaviti samostalno, ali o mogućnosti prijave mogu obavijestiti i svoje učitelje i nastavnike. Kako se kaže u najavi, daljnjim razvojem akcije kao VOD platforme nakon prestanka izvanredne pandemijske situacije Udruga planira stvoriti trajnu online destinaciju za djecu, mlade i učitelje kojima je pristup kinodoživljaju i umjetničkom filmu i inače ograničen. Na projektu su dosad angažirani animacijski studio Tetrabot i Vedran Štefan, skladatelj Hrvoje Nikšić, redatelji i scenaristi Dalija Dozet, Ivan Sikavica i Anita Čeko, filmska kritičarka Višnja Vukašinović te snimatelj i montažer Dario Hacek.