Kreativni rad

Voljen Grbac dobitnik je posebnog priznanja International Tourfilm Festivala

Kim Cuculić

Nagrađen je za film/video "Meknes the Jewel of Marocco... Tourist's"



RIJEKA – Voljen Grbac, solist riječke Opere i umjetnički fotograf, nagrađen je za film/video »Meknes the Jewel of Marocco… Tourist’s« čiji je autor i producent. Međunarodni žiri ocijenio je film vrlo kreativnim te mu dodijelio posebno priznanje na 23th International Tourfilm Festival – ITF’CRO 2020. Iz 147 zemalja sa svih kontinenata prijavljeno je 412 filmova. Iz 63 zemlje nominirano je 178 filmova (159 iz inozemstva i 19 iz Hrvatske) za neku od nagrada. Međunarodni žiri 23. ITF’CRO-a nagradio je 29 autora iz 17 zemalja, od toga 17 iz svijeta i 12 iz Hrvatske.


Zbog epidemiološke situacije, završnica manifestacije s dodjelom međunarodnih turističkih i filmskih festivalskih nagrada – koja je trebala biti održana od 11. do 13. studenoga u Solinu, odgađa se za neki povoljniji termin.


Voljen Grbac rođen je u Vinkovcima 1956. godine. Dramski tenor s bogatim opernim repertoarom za sobom ima tridesetak glavnih uloga, uglavnom talijanskog i hrvatskog opernog repertoara te niz operetnih i uloga u mjuziklima. Gostovao je na pozornicama mnogih europskih zemalja od Portugala do Rusije. Aktivno koncertira njegujući osebujan repertoar opernih i operetnih arija te talijanskih i španjolskih kancona, a godišnje održava četrdesetak takvih koncerata, najčešće uz vokalnu solisticu i životnu partnericu Vivien Galletta te pijanista Vladimira Babina.




Posljednjih godina intenzivno se bavi i vokalnom pedagogijom u Rijeci i Istri te su neki od njegovih učenika postali vrlo cijenjeni interpreti. Bavi se i umjetničkom fotografijom te često izlaže u zemlji i inozemstvu te objavljuje fotografije u brojnim časopisima.