Ususret festivalu

Uvertira za “Apox”: U Velom Lošinju radionica osnova filma za djecu

Bojan Purić

Festival dokumentarnog filma »Apox« bit će od 2. do 5. listopada



VELI LOŠINJ – Devetnaestero lošinjskih mališana uvedeno je u osnove filma na šestodnevnoj radionici koju je udruga »Relive«, predvođena svestranim Markom Heskyjem organizirala u dvorani Mjesnog odbora Veli Lošinj, koja je ovom prilikom zaista bila i Kinosala, kako je mještani i dalje u svakodnevici nazivaju.


Intenzivni tečaj osnova filma u ime udruge »Pulska tvornica filmova« vodili su Katarina Radetić i Toma Zidić, a apsolvirani su svi koraci u nastajanu filma – od ideje, preko knjige filma, snimanja, montaže, pa do dogotovljenja filma. Prosječne dobi od deset godina, mali su otočani dali niz ideja, voditelji su ih usmjerili u realizaciji – morajući pritom teška srca »obuzdati« one ideje koje ne bi bilo moguće ostvariti zbog preskupe produkcije – pa nakon radionice ostaju četiri kratka filma – »Dugine boje sreće«, »Djevojčica u šumi«, »Špilja« i »More«, trajanja u rasponu od tri do sedam minuta, snimljena na raznim lošinjskim lokacijama.


Završne večeri radionice održana je projekcija filmova, na koju su došli roditelji polaznika i drugi zainteresirani mještani, a dobro je iskorištena činjenica da je čest ljetni stanovnik Velog Lošinja prof. dr. Hrvoje Turković, filmski teoretičar i kritičar iz Zagreba, pa su ga voditelji radionice pozvali da nakon projekcije prokomentira uratke.




Protekli i sljedeći vikend udruga »Relive« u susjednom Malom Lošinju, u suradnji s riječkim »Filmaktivom«, priređuje filmsku radionicu za srednjoškolski uzrast, a glavni događaj će biti od 2. do 5. listopada, kada će u Velom i Malom Lošinju biti organiziran festival dokumentarnog filma »Apox«. Festival na programu ima 65 kratkometražnih i dugometražnih filmova iz dvadesetak zemalja, od toga je petnaest debitantskih filmova. Međunarodni stručni žiri – Antje Ehmann iz Njemačke i Petra Meterc iz Slovenije, odlučit će o dobitnicima novčanih nagrada.