O privatizaciji

Uspjeh dokumentarnog filma Srđana Kovačevića: “Tvornice radnicima” pobijedile u Trstu

Davor Mandić

Film govori o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektivTRST – Film »Tvornice radnicima« autora Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja, javili su iz HAVC-a. Film govori o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi. Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima. Kovačević se tijekom pet godina redovito vraćao kako bi snimio film koji prikazuje evoluciju ovog kolektivnog poduzeća.


Film »Tvornice radnicima«, koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, nastao je u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin, podsjećaju iz HAVC-a. Film se lani u Trstu predstavljao u fazi razvoja u sklopu industrijskog programa Last Stop Trieste. Na ovogodišnjem, 33. izdanju, osvojio je nagradu u vrijednosti od 2.500 eura.


O svom filmu autor Srđan Kovačević kaže da želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati.
– Pripadam generaciji čije je odrastanje snažno obilježio proces hrvatske poslijeratne privatizacije, prijelaz resursa iz zajedničkog vlasništva u privatno. Bio sam svjedok gašenja mnogih tvornica koje su hranile cijele obitelji. ITAS je bio drukčiji primjer: jedina tvornica u bivšoj Jugoslaviji (i Europi), u kojoj su se radnici organizirali, fizički je preuzeli i uspjeli nastaviti proizvodnju. Moja početna namjera bila je pokazati je kao dobar primjer, podijeliti znanje s nadom da takvi napori mogu utrti put pravednijem gospodarstvu. Ali moja svakodnevna prisutnost među radnicima natjerala me da shvatim da je priča puno složenija.


Kapitalizam kao sustav još uvijek je okvir unutar kojeg svi alternativni oblici proizvodnje moraju preživjeti. Radnici su rastrgani između odanosti ideji samoupravljanja i potrebe za većim prihodima koje ITAS ne može osigurati. Kako velike njemačke tvrtke koriste ITAS tvornicu za eksternalizaciju svog posla, ITAS je zaglavljen i u svojoj perifernoj poziciji – kaže Kovačević.