Piše Igor Vlajnić

“U skladu s prirodom”. Bili smo na bogatom susretu pjevačkih zborova u Bakru

Igor Vlajnić

Foto M. Šegulja

Foto M. Šegulja

Ako je suditi prema komentarima prisutne publike, ovogodišnje izdanje smotre bilo je jedno od kvalitetnijih jer su nastupi bili doista na zavidnoj razini kvalitete



BAKAR – Dvije manifestacije spojile su se u jednu, što je rezultiralo kvalitetnim i glazbeno bogatim susretom pjevačkih zborova u Bakru: 8. smotra zborova pod nazivom »U skladu s prirodom« i regionalna županijska smotra malih vokalnih sastava i pjevačkih zborova Hrvatskog sabora kulture. Iako su obje manifestacije do sada bile odvojene, ove godine rodila se zanimljiva ideja u kojoj je iste moguće spojiti u jednu. Naime, smotra, koju je uime Hrvatskog sabora kulture potrebno organizirati na regionalnoj razini kako bi se izvršio odabir za Susret pjevačkih zborova Hrvatske, svake godine okupi različit broj pjevačkih sastava. Slijedom toga vrlo je teško takvu smotru relativno strogih pravila unaprijed planirati, a što je suprotno sada već višegodišnjoj manifestaciji u Bakru koja tradicionalno okuplja velik broj zainteresiranih pjevača i publike.


Natjecateljski i revijalni dio


U prvom dijelu ovog događaja nastupili su zborovi s natjecateljskim repertoarom kako slijedi: u kategoriji malih vokalnih sastava Ženski zbor KUD-a Sklad iz Bakra (dir. Nada Matošević Orešković) i Vokalna skupina Lira iz Rijeke (dir. Frane Frleta), a u kategoriji pjevačkih zborova Mješoviti pjevački zbor KUU Jeka Primorja iz Rijeke (dir. Nada Matošević Orešković), Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« iz Rijeke (dir. Doris Kovačić) i Ženski zbor KUD-a Učka iz Matulja (dir. Saša Matovina). Svi navedeni u akustičnim su okolnostima izveli prijavljeni repertoar, a selekcija će, temeljem mišljenja selektora Igora Vlajnića, biti izvršena na državnoj razini te će na 56. susret pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava biti pozvani oni najbolji.


Nakon kraće stanke i prigodnog nastupa u organizaciji Društva Naša djeca iz Bakra uslijedio je i revijalni dio koji je zapravo održan po modelu bakarske smotre. Smotra koja se posljednjih godina prometnula u jednu od najznačajnijih manifestacija ovakve vrste u našoj županiji opet je imala i ekološki karakter jer su svi pristigli izvođački sastavi donijeli po jednu sadnicu. Prema izjavama predsjednice organizatora KUD-a »Sklad« iz Bakra Dunje Vladislović smotra je u proteklim godinama okupila više stotina pjevača, više desetaka dirigenata i postala prepoznatljiva na regionalnoj razini. Okupivši i ove godine više zborova različitih stilova, broja članova i sastava, na vidjelo je došlo ono zajedničko i najvažnije – ljubav prema pjevanju. Ako je suditi prema komentarima prisutne publike, ovogodišnje izdanje smotre bilo je jedno od kvalitetnijih jer su nastupi bili doista na zavidnoj razini kvalitete.


Ostali zborovi




Osim zborova iz natjecateljskog dijela koji imaju i obvezu nastupanja u revijalnom dijelu, na pozornici su se pridružili i drugi zborovi: Mješoviti pjevački zbor Castrum Čavle (dir. Darko Čargonja), Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice (dir. Frane Frleta), Mješoviti pjevački zbor Rijeka – Sempre Allegro (dir. Helga Dukarić Dangubić) i Mješoviti pjevački zbor Gloria Dei iz Rijeke (dir. Marta Sečen). Suorganizator cijelog događaja bila je i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Primorsko-goranske županije i predsjednica Vedrana Spadoni Štefanić, a ništa ne bi bilo moguće i bez brojnih bakarskih udruga i volontera koji su se brinuli za dobru organizaciju, okrepu i veselu atmosferu. Nadamo se da će spoj kvalitetnog zborskog muziciranja i druženja u radosti glazbe u Bakru postojati i u godinama koje slijede, a da će se i dodatni zborovi, potaknuti dobrim primjerima svojih kolega, odvažiti i okušati u natjecateljskim vodama.