Pokrenulo se

U obnovu ide zgrada zagrebačkog kina Tuškanac. Nije objavljeno koliko će koštati

Siniša Pavić

Svi filmski programi koji su se trebali održati u kinu »Tuškanac« održat će se u drugim dvoranama



ZAGREB – Kino »Tuškanac« ide u obnovu! Grad Zagreb i gradska tvrtka zadužena za upravljanje objektima (GSKG) pokreću projekt obnove zgrade u kojem je smješteno popularno i drago zagrebačko kino koje vodi Hrvatski filmski savez. U priopćenju koje je odaslala gradska uprava kaže se da je temeljita obnova nužna jer je zgrada oštećena u potresima te je dodatno stradala u srpanjskoj oluji.


Projekt obnove prijavljen je Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a zbog ubrzanja postupka obnove nedavno je promijenjen model iz organizirane obnove u samoobnovu, što, kažu iz grada, omogućuje brže pokretanje projekta. Do sada su naručeni pojedini elaborati i troškovnici, priprema se nabava projektne dokumentacije, nakon čega će uslijediti radovi. Koliko će radovi trajati, koliko koštati, u priopćenju ne piše.


Zato je tu dobra vijest za filmofile, napose poklonike filmskog programa što ga njeguje kino »Tuškanac«; svi filmski programi koji su se trebali održati u kinu »Tuškanac« održat će se u drugim dvoranama, a Grad Zagreb će za to osigurati dodatna sredstva. Program »Tuškanac u gostima«, koji je organizirao Hrvatski filmski savez, započet će tako u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Naći će se prostori i za druge filmske festivale i manifestacije čije je održavanje bilo predviđeno u kinu »Tuškanac« do kraja godine, što uključuje i Zagreb Film Festival i Festival tolerancije. Tu »akciju« organizira Gradski ured za kulturu i civilno društvo, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.




Prvi ciklus koji kino »Tuškanac« organizira izvan svoje zgrade je »Filmovi koje volite«. Tijekom listopada i studenoga ovaj će ciklus oživjeti klasike najznačajnijih svjetskih filmaša poput Bergmana, Kieslowskog, Lyncha, Wendersa, Woodyja Allena, Vatroslava Mimice i drugih. Domaćinstvo u gostima počinje ovu subotu u prostoru Centra za kulturu i informacije Maksimir gdje će biti prikazana drama Krzysztofa Kieslowskog »Tri boje: Plavo« (1993). Filmovi iz ovog ciklusa prikazivat će se i u dvorani kina Forum, a u najavi programa »Tuškanac u gostima« je među ostalim i retrospektiva filmova Vatroslava Mimice. O filmovima, ciklusima, kao i kinima domaćinima, gledatelji će biti obaviješteni putem mrežnih stranica i društvenih mreža kina. Reklo bi se kino »Tuškanac« silazi sa svog brežuljka i seli se u zagrebačke kvartove. Privremeno, dakako, dok mu se njegova zgrada ne obnovi.