Hrvatsko društvo filmskih kritičara

Trbuljaku nagrada za životno djelo. Najboljim novim filmskim kritičarem proglašen naš novinar Ervin Pavleković

Kim Cuculić

Nagradu »Vladimir Vuković« za najboljeg prošlogodišnjeg hrvatskog filmskog kritičara dobio je Nikola Strašek, a najbolji novi kritičar je Ervin Pavleković - novinar Novog lista



ZAGREB – Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagrade »Oktavijan« autorima najboljih prošlogodišnjih hrvatskih filmova, a domaća ih je javnost imala priliku upoznati u specijalnom izdanju emisije HRT-a »Posebni dodaci«.


Dvadeset i jedan hrvatski filmski kritičar i gotovo stotinu i pedeset hrvatskih filmova raspoređenih u osam kategorija – najkraći je brojčani opis tradicionalne filmske nagrade »Oktavijan« koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim filmovima i njihovim autorima. Hrvatsko društvo filmskih kritičara ustanovilo je nagradu 1992. godine, a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.


– Trideseta dodjela nagrada »Oktavijan« otkrila je kako u Hrvatskoj imamo uistinu sjajnih mladih autora i kako se ne trebamo bojati za našu kinematografiju. Ona je zanimljiva, kvalitetna, raznolika i očigledno vrlo izdržljiva. Ovo posljednje se odnosi ponajprije na uvjete u kojima su nastajali prošlogodišnji filmovi. Ni pandemija, ni posljedice potresa joj nisu oduzeli od kvalitete, što se najbolje vidi po prilično dobrim ocjenama koje su moje kolegice i kolege kritičari dodjeljivali, istaknuo je Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK-a.


Strukovne nagrade




Osim nagrada za prošlogodišnju filmsku produkciju, HDFK je dodijelilo i nagradu za životno djelo, »Zlatnog Oktavijana« koji se dodjeljuje za doprinos filmskoj umjetnosti. Ovogodišnji dobitnik je Goran Trbuljak, istaknuti direktor fotografije, dugogodišnji filmski pedagog, a potom i autor animiranih i eksperimentalnih filmova. Osim »Oktavijana«, dodijeljene su i strukovne nagrade »Vladimir Vuković« i »Ante Peterlić«. »Vladimira Vukovića« za najboljeg prošlogodišnjeg hrvatskog filmskog kritičara dobio je Nikola Strašek, a najbolji novi kritičar je Ervin Pavleković – novinar Novog lista. Kako piše u obrazloženju za Pavlekovića, kritike su mu uvijek vrlo informativne i pune zanimljivih pojedinosti te odaju odličnog poznavatelja filma koji u razložno strukturiranim tekstovima pažljivo uvodi čitatelja u svijet uživanja u filmskoj umjetnosti. Nagrada »Ante Peterlić« daje se za izvrsnost u području filmske publicistike i dodjeljuje se svake dvije godine, a ovogodišnji je dobitnik Hrvoje Turković za knjigu »Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja«.


Najbolji filmovi


»Oktavijan« za najbolji dugometražni igrani film pripao je »Zbornici« redateljice Sonje Tarokić, za najbolji dugometražni dokumentarni film »Tvornicama radnicima« redatelja Srđana Kovačevića, za najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film »Kaznenom udarcu« redatelja Roka Bičeka, za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film naslovu »Čekaj me« redatelja Damira Markovine, za najbolji animirani film »The Raftu« redatelja Marka Meštrovića, za najbolji eksperimentalni film »Plejadama« redateljice Mateje Zidarić, za najbolji namjenski film naslovu »Mi« redatelja Jure Pavlovića, a za najbolju manjinsku koprodukciju filmu »Baksuzno bubanje ili bezumni pornić« redatelja Radua Judea i koproducentice Ankice Jurić Tilić.