Istarsko narodno kazalište

Tragači za 24-karatnom čarolijom: Na Backstageu Liveu nastupio američki Forq

Davor Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Zlatnu žicu za svoje stvaralaštvo ovaj je sastav pronašao u glazbi s kraja 1960-ih i početka 1970-ih, posebice jazz-rocku i prog-rocku, ali on te predloške nadograđuje novim zvukovima



PULA – U sklopu svoje europske turneje američka grupa Forq nastupila je u Puli. Bio je to prvi ovogodišnji koncert na Backstage Liveu u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Oduševljeni poticajnim ljepotama Pule, ali i potaknuti činjenicom da su nakon godinu i pol prvi put zajedno i prvi put ponovno u Europi, klavijaturist Henry Hey, gitarist Chris McQueen, basist Kevin Scott i bubnjar Jason »JT« Thomas svirali su poletno, kao da su letjeli u nekom nestvarnom zanosu.


Tragači za zlatom


Zlatnu žicu za svoje stvaralaštvo pronašli su u glazbi s kraja 1960-ih i početka 1970-ih, posebice jazz-rocku i prog-rocku, ali oni te predloške nadograđuju novim zvukovima. Naime upuštaju se u potragu za novim žilama s više ili manje čistom plemenitom kovinom, ali i drugima na koje uz put nabasaju, a dosad su otkrili bogata nalazišta. Poput starih tragača za zlatom i oni istražuju neistražena područja, uporno i strpljivo prosijavaju cjelokupnu glazbenu baštinu ne bi li izdvojili i zadržali samo ono najbolje, najblještavije.


Naime svaka izvedba ima drukčiji karakter, svaka donosi drukčiju dinamiku, u svakoj se pozivaju na drukčiju glazbenu tradiciju, od bluesa, preko jazza i rocka do popa i elektronske glazbe. Posebnost u njihovim izvedbama osebujan je pristup dramaturgiji, što se posebice osjeća po prizivanju skladateljskih tehnika filmske glazbe, posebice one talijanskih autora.




Pred pulskom su publikom izložili najblistavije primjerke sa svojih četiriju nalazišta, a svako od njih je dokumentirano u zasebnim monografijama, zapravo u njihovom slučaju glazbenim albumima. Zapravo, svirali su autorske skladbe sa svoja četiri albuma »FORQ«, »Batch«, »Threq« i »Four«.


Nastavak programa


Radi se o svestranim glazbenicima koji su verzirani u izvedbama raznih žanrova. Svaki od njih razvio je vlastitu tehniku, ali za njihov učinak najvažnije je zajedništvo. Naime sola su bila na zavidnoj razini, ali važniji je bio timski rad, kolektivan zvuk, zajednička provedba ideja, a maštovitosti im ne nedostaje. Zato i uspijevaju pronaći čisto, 24-karatno zlato – 24-karatni zvuk, 24-karatnu harmu, 24-karatni ton, 24-karatnu čaroliju.


U nastavku programa Backstage Live, 15. će srpnja, također u Istarskom narodnom kazalištu, nastupiti Antonio Sanchez Special Quartet. U ovom all star bendu uz grammyjevca, bubnjara Sanceheza sviraju alt saksofonist Miguel Zenon, tenor saksofonist Donny McCaslin i kontrabasist Scott Colley.