U srpnjju

Svetvinčenat će opet ugostiti Festival plesa, otvara ga Fubunation

Kim Cuculić

Riječ je o londonskoj plesnoj kompaniji kojoj je misija crnačkoj kulturi stvoriti veću vidljivostSVETVINČENAT – Od 22. do 24. srpnja u Kaštelu Grimani održat će se 23. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat. Dugogodišnja tradicija ovog festivala obvezuje organizatore uvijek iznova dovoditi izvođače koji će svojim izvedbama plijeniti pozornost, a kroz tri dana ovogodišnjeg festivala bit će prikazan izbor takvih upečatljivih radova koji su privukli pažnju umjetničke selektorice festivala Snježane Abramović Milković.


«U 23 godine postojanja, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat prerasta u izuzetan događaj i upisuje se na međunarodnu kartu plesnih festivala. Ova jedinstvena kulturna manifestacija organizirana je od strane Zagrebačkog plesnog ansambla, a već je više od dva desetljeća omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti. S međunarodnim programom sastavljenim od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime i cirkuserije, festival je izvanredno posjećen i nezaobilazan dio ljetne kulturne ponude, a pitoreskni Svetvinčenat domaćin kojem se uvijek rado vraćamo«, ističu organizatori.


Predstava »Ruins«


Ovogodišnji festival otvara Fubunation, londonska plesna kompanija Rhysa Dennisa i Waddah Sinada, kojima je u cjelokupnom opusu misija crnačkoj kulturi stvoriti veću vidljivost te zastupati svoje plesače u suvremenom plesu. Na festivalu izvode predstavu »Ruins« koja kombinira oblike kontaktne improvizacije s utjecajima hip hopa i afričkih plesnih stilova. Kroz pokret i vizualnu umjetnost, autori otvaraju dijalog oko mita o muškosti kakav se osjeća unutar panafričke dijaspore, dekonstruiraju borbu za moć i pronalaze ravnotežu između sukoba, ranjivosti i ovisnosti, dopuštajući si pritom da posjeduju i poprave svoje dublje tjeskobe koje su tako dobro naučili maskirati.
Još jedno veliko ime festivala je Anton Lachky, slovački koreograf s belgijskom adresom koji je na festivalu 2018. godine oduševio predstavom »Cartoon«. Ove će godine zatvoriti festival svojim radom »The Others« kojim još jednom nadilazi okvire kazališne izvedbe. Osmišljena za djecu i njihove obitelji, ovo je priča o četvero ljudi koji žive u neobično izoliranom svijetu. Kroz predstavu kao kolektivno iskustvo, provlači se ideja promišljanja o planetu i ekološkom utjecaju svega što radimo u danu. Lachky je osmislio predstavu kojom razgovori o ekološkoj krizi prelaze u akcije koje kao pojedinci možemo činiti u svakodnevnom životu. Svoju izvođačku karijeru Lachky je započeo u predstavi »MA« Akhrama Khana, s kojom je obišao svijet, suosnivač je i glasovitog Les SlovaKs kolektiva s kojim je u Svetvinčentu gostovao 2013., a danas je priznati koreograf s vlastitom kompanijom koja surađuje s nekim od najznačajnijih umjetničkih institucija na svijetu.


Domaća scena


Uz njih će na festivalu biti predstavljeni radovi iz nekoliko europskih zemalja: »Indefinite Frequency« Milana Tomášika, »OPEN DRIFT« njemačkog koreografa Philippea Kratza, »Waiting for James B.« francuske autorice Helene Tadei-Lawson, dok će domaću scenu predstavljati Ksenija Zec s autorskim projektom »Zagrljaji«, Matea Bilosnić s multimedijskom predstavom »Klown« te nova postava plesača članova Zagrebačkog plesnog ansambla koji kreiraju novi rad »Geometrija daha« s renomiranom Laurom Aris Alvarez, španjolskom koreografkinjom, plesačicom i pedagoginjom.