Od 15. listopada do 5. studenoga

Sve je spremno za peto jubilarno izdanje Dana rane glazbe u Rijeci. Donosimo detalje programa

Kim Cuculić

Na prvom koncertu festivala nastupit će Ana Benić Šalinović, naša najistaknutija flautistica na polju rane glazbe i dugogodišnja članica Hrvatskog baroknog ansambla



RIJEKA – Peto jubilarno izdanje Dana rane glazbe u Rijeci i ove se godine održava u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije kod Kosog tornja/Vela crikva u tri termina s međunarodnom postavom i raznolikim programom. U nedjelju, 15. listopada, u 19 sati na prvom koncertu festivala nastupit će Ana Benić Šalinović, naša najistaknutija flautistica na polju rane glazbe i dugogodišnja članica Hrvatskog baroknog ansambla uz Metoda Sironića, također na traversu i Jelenu Tihomirović na čembalu. Izvodit će francusko-talijanski program s djelima Hotteterrea, Geminijanija i Locatellija.


Djela obitelji Bach


Na drugom koncertu festivala koji će se održati u nedjelju, 29. listopada, u 19 sati nastupit će festivalski ansambl Riječki barokni solisti – RiBaSol s posebnom gošćom, mladom i perspektivnom sopranisticom Josipom Bilić, laureatkinjom Međunarodnog natjecanja »Ferdo Livadić« (2022.), pobjednicom prestižnog francuskog Međunarodnog baroknog pjevačkog natjecanja u Frovilleu (2023.), gdje je osvojila i posebnu nagradu profesionalnog snimanja nosača zvuka s ansamblom I Gemelli. Na programu su djela obitelji Bach, sinova Wilhelma Friedemanna, Carla Philippa Emanuela i oca Johanna Sebastiana.


Slovenski duo


Dana 5. studenoga u 19 sati festival zatvara slovenski duo u sastavu Gregor Fele, barokno violončelo i Domen Marinčič, viola da gamba. Gregor Fele član je Simfonijskog orkestra RTV-a Slovenije i već dugi niz godina surađuje s vodećim svjetskim glazbenicima s polja rane glazbe. Domen Marinčič u svojoj je karijeri snimio preko 35 nosača zvuka za diskografske kuće poput Harmonia Mundi France i Sony/DHM, te je umjetnički ravnatelj najstarijeg slovenskog festivala za ranu glazbu Festival Radovljica. Na koncertu će izvoditi djela Carla Friedricha Abela, Andreasa Lidla, Franza Xavera Hammera i Carla Heinricha Grauna.




Festival se održava uz potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Organizator je Udruga Corona Laurea Lovran. Ulaz na sve koncerte je slobodan.